Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов в Ашхабад на среща с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов, цитиран от правителствената информационна служба.

Според Борисов това ще бъде сериозна стъпка за постигането на реална диверсификация на източниците за доставки на газ за страната ни.

Той и Бердимухамедов са обсъдили възможностите за задълбочаването на сътрудничеството между България и Туркменистан в областта на енергетиката. Доставките на газ за България станаха особено актуални през последните няколко години на фона на конфликта между Русия и Украйна и провала на газопровода "Южен поток".

Борисов е подчертал важното значение на Туркменистан за енергийната сигурност на Европейския съюз, включително и на България, в контекста на възможността за диверсификация на източниците и пътищата на доставка на природен газ за Европа чрез реализирането на Транскаспийския газопровод.

Българският министър-председател е изразил и интерес към възможностите за участие на български компании в проучването и добива на нефт и природен газ, както и в изграждането и техническото обслужване на електроенергийната, газова и нефтената инфраструктура на територията на Туркменистан.

От своя страна президентът Бердимухамедов е посочил необходимостта от засилване на икономическите връзки и двустранната търговия между двете държави.

Според Борисов българските строителни фирми разполагат със значителен капацитет и опит, който може да бъде използван изключително успешно в изграждането на инфраструктурата на Туркменистан и в реализираните мащабни строителни програми.

Туркменистанският президент е проявил особен интерес към българския опит в областта на развитието на градската среда и инфраструктурното строителство.

Двамата лидери са обсъдили и възможностите за съвместни действия в областта на международния транспорт, в частност по-активното използване на потенциала и големия ресурс на българските черноморски пристанищни терминали и развитието им като интермодални центрове за транзитните превози на товари от Западна и Централна Европа през Черно море към Азия.

Според Бойко Борисов, има потенциална възможност за развиване на редовен товарен железопътен превоз Варна – Туркменбаши през Поти, Тбилиси и Баку.