Това смята директорът на сръбската национална компания "Сърбиягаз" Душан Баятович, съобщава агенция Риа новости, цитирана от БТА.

"Ако гледаме доставките на газ по южното направление, то по-голямата част от него ще остане в Турция. Останалото ще получат Сърбия, Босна и други държави. Ние не можем да разчитаме на газ от Азербайджан в такъв обем, какъвто ни е необходим"
, заяви Баятович вчера на международна конференция по икономически въпроси в Белград.

По-рано сръбският премиер Александър Вучич заяви, че Сърбия е готова да диверсифицира източниците за доставки на газ чрез присъединяване към газопровода от Азербайджан.

Сърбия изглежда е готова да се включи в различни газови проекти, отбеляза директорът на Института по национална енергетика Сергей Правосудов. Но проблемът е в това, че ресурсите в Трансадриатическия газопровод (ТАР) за Сърбия са недостатъчни, допълни той.
ще се транспортират 10 млрд. куб. м. газ, от които 8 млрд. куб. м. в Италия и по 1 млрд. куб. м. в Гърция и България

По думите му по този газопровод . За Сърбия в най-добрия случай ще останат не повече от 0,3 куб. м, което не е достатъчно, каза Правосудов, цитиран от Риа новости.

САЩ насърчават балканските страни да се ориентират към алтернативния Трансадриатически газопровод, вместо да възлагат надежди на руския проект за газопровод през Турция. Западът обвини Русия, че използва газа като инструмент за засилване на политическото си влияние в страни като Сърбия.

В интервю за Асошиейтед прес сръбският премиер Александър Вучич заяви, че неговата страна ще се вслуша в призивите на САЩ за намаляване на зависимостта от доставки на руски газ с присъединяване към подкрепяния от САЩ проект за газопровод. Агенцията припомня, че в началото на юни Вучич ще посети САЩ.