Това става в момент, когато отношенията на Русия със западните страни не са на най-ниско ниво.

"Поставяме началото на най-големия проект за строителство в света. Няма да има по-голям в близко бъдеще", подчерта руският президент на церемония в Якутия, Източен Сибир.

Според него най-важното нещо не са рекордите, а това, че става дума за много важен проект за Руската федерация както и за Китайската народна република.

Газопроводът "Силата на Сибир" с планирана обща дължина от 4000 км и капацитет от 61 милиарда куб. м. трябва да свързва находищата в Източен Сибир със съществуващата газопроводна мрежа и да я удължи към Далечния Изток до Хабаровск и Владивосток. Строежът му и изграждането на свързаната инфраструктура се оценяват на 55 милиарда долара.

Газопроводът ще позволи на Москва да изпълни подписания договор през май с Пекин след десетгодишни трудни преговори, който позволява на Русия да доставя за първи път газ на Китай чрез газопровод. Мегаконтрактът със срок от 30 години се оценява на 400 млрд. долара и предвижда доставки на 38 милиарда куб. м. газ годишно от 2018 г.

Изграждането на китайската отсечка трябва да започне през първото полугодие на 2015 г., уточни китайският вицепремиер Чжан Гаоли по време на церемонията.