Заради промяната в цената на горивото цената на топлинната енергия в столицата ще се повиши с 2,7 на сто, защото "Топлофикация София" няма никакви резерви да поеме поскъпването на природния газ, обясни председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев, цитиран от БТА.

Увеличават се цените на парното и във Велико Търново (с 6,9 процента), Русе (с 6,2 процента), Перник (5,9 процента).

По думите на Семерджиев основната причина е поскъпването на цените на въглищата от внос и отчитането на разходи на топлофикационните централи за закупуване на квоти парникови газове от началото на следващата година.

В останалите градове от страната парното поевтинява. Най-значителен е спадът в цената на топлинната енергия за "ЕВН България Топлофикация" - с 20,6 процента.
Причината е, че пловдивската топлофикация, собственост на ЕВН, въведе високоефективна инсталация за производство на електрическа и топлинна енергия и това дава възможност за намаляване на цената, обясни Семерджиев. Подобно е положението и с "Топлофикация Бургас", където цената ще бъде намалена с 14 процента, "Топлофикация Плевен", където цената пада с 3,1 процента.

Намалява се и цената на парното във Варна - с 8,5 процента, както и за топлинната енергия, произвеждана от "Брикел" - с 16 процента.
Почти без промяна остават цените на топлинната енергия във Враца (понижение с 0,7 процента) и Габрово (поскъпване с 0,3 процента).
За "Топлофикация Сливен" цената се понижава с 3,5 процента.

По-рано Семерджиев заяви, че токът ще поскъпне с 13% от 1 юли вместо обявените 10 на сто.