Възможно е там да има залежи за 100 млрд. куб м газ, заяви Роберт Лекнер, говорител на ОМВ, цитиран от в. "Преса". По думите му обаче е твърде рано да се направи окончателно заключение.

Блок "Хан Аспарух" е дълбоко в морето на около 80 км от брега край Варна.

По-подробна оценка на ресурсите ще бъде извършена след тълкуването на данните от 2D и 3D сеизмичната оценка и след като бъдат направени предвидените два проучвателни сондажа.

Кладенците ще бъдат с дълбочина на сондажите между 1000 и 2000 м. Пробиването им ще стане в периода от 2015-2016 г. При максимално добра организация първият добив на газ, ако очакванията за залежи се потвърдят, може да бъде направен през 2017.

Преди дни бившият премиер Бойко Борисов обяви, че до няколко години страната ни може да стане един от големите производители на газ в Европа, визирайки находището "Хан Аспарух".

Според бившия енергиен министър Румен Овчаров обаче, тепърва трябва да се доказва има ли газ в находището.

В случай, че бъде открито "синьо гориво" в "Хан Аспарух" добивът му ще е с 35% по-евтин от цената на газа, доставян от Русия и договорен с Азербайджан. Това ще донесе огромни ползи за всички индустрии, зависещи от природния газ – енергетика, металургия, химическа промишленост. Според запознати при доказани запаси и умело договаряне е възможно българската страна да получи 55% от добития газ.

Площта за проучване на блок "Хан Аспарух" е 14 220 кв. км. Съвсем близо до него е румънският блок "Нептун", в който е открито находище със запаси от около 84 милиарда куб. метра газ.

ОМВ държи 30 процента от консорциума, който получи разрешително да търси газ на терена и е оператор на завършените изследвания. Останалите участници са френската "Тотал" (Total) с дял от 40 на сто, която ще е оператор в следващата фаза на проекта – сондирането, а испанската "Репсол" (Repsol) държи 30%.

През последните години потреблението на природен газ в България е под 4 млрд. куб. метра за година. В периода 2010 - 2025 г. се предвижда търсенето на суровината дa се увеличи и да достигне по експертни прогнози около 6,3 млрд. м3 в края на периода.