Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от РИА "Новости" и БГНЕС.

По-рано президентът на „Газпром“ Алексей Милер отбеляза, че до момента Киев не е извършил необходимото предплащане. Последният транш за „синьото гориво“ е получен на 5 ноември.

Милер отбеляза, че Украйна взима малки количества газ в момента, но дори и при тези обеми страната ще може да си позволи да прави това в рамките само на няколко дни.

„Днес или утре доставките на газ ще бъдат прекратени заради липсата на предплащане“, каза Новак пред радио „Вести ФМ“.

В периода от октомври 2015 до края на март 2016 г. сътрудничеството между „Газпром“ и „Нафтогаз“ се развива на основата на зимния газов пакет, който е парафиран от Русия, Украйна и ЕК на 25 септември. Документът предвижда „Нафтогаз“ задължително да купи от „Газпром“ синьо гориво на стойност 500 милиона долара. Тази сума е отпусната в кредит, привлечен с помощта на ЕК.

Украйна вече е изпълнила своя ангажимент, превеждайки на „Газпром“, според последните данни, 542 милиона долара предплата.

"Газпром" увери "Булгаргаз" за непрекъснатост на доставките

Проблемите в Украйна няма да се отразят на доставките на синьо гориво за страната ни. Подобно уверение от руска страна е получил изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов.

Той посочи, че дори и по някаква причина доставките да спрат, в газохранилището в Чирен има достатъчни количества синьо гориво, а и в момента "Булгаргаз" не черпи газ оттам.

При необходимост около 1 милион кубически метра газ на ден могат да влязат през газовата връзка с Гърция. Количествата, които могат да се внесат по този начин, са близо 10 процента от зимното потребление на газ в страната.