От прокуратурата са установени съществени нарушения на правилата, тъй като при произнасянето на КЕВР не са отчитани обстоятелства, чието изясняване е дължимо по закон и е счетено за необходимо от самия орган.

Решението е по повод подаденото от "Булгаргаз" ЕАД заявление за утвърждаване на цени за второто тримесечие на тази година.

Омбудсманът Мая Манолова и представители на две граждански сдружения вече внесоха жалба в Административен съд София срещу КЕВР. Жалбата на Мая Манолова и представители на Сдружение "Федерация на потребителите в България" и Сдружение "Гражданско движение ДНЕС“ е заради шоковото увеличение на цените на природния газ.

КЕВР прие миналата седмица окончателно решение за поскъпването на тока, парното и топлата вода.

Промяната на цените се дължи на по-високата цена на природния газ. За второто тримесечие на годината бе одобрено увеличение от 29,64%, поискано от "Булгаргаз" ЕАД.

Решението за повишаване цената на природния газ с 30% е незаконосъобразно, каза омбудсманът Мая Манолова след внасянето на жалбата в съда.

Преди десет дни Върховната административна прокуратура протестира решението на КЕВР за цените на водата в столицата. Според ВАП решението е незаконосъобразно и е поискано неговата отмяна.