Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов пред журналисти относно поскъпването на природния газ с 29,64% от 1 април 2017 година, цитиран от „Фокус“.

Повишение на цената на газа с над 10% води автоматично до повишение на цената на парно и топла вода. Ще поскъпнат и някои основни хранителни стоки.

КЕВР реално по отношение на природния газ не регулира цената, получаваме заявлението и търсим съответствие на заявлението с наредбата за регулиране на цените на природния газ и с договора между „Булгаргаз“ и „Газпромекспорт“, оправда се Иванов.

„Когато взимаме решение за промяна на цените, както на природния газ, така и на другите видове енергии, които са с енергоносител природен газ, по време на 3-месечните корекции, нямаме друг механизъм, освен да отразяваме промяната на цената, в случая на природния газ“, обясни той.

Иванов обеща на 1 юли КЕВР да излезе с ново ценово решение след регулаторен преглед на всички енергийни дружества, в което да бъде отразена промяната на цената на природния газ.

По думите на Иванов тази цена по отношение на отоплението реално няма да бъде активна, защото решението ще бъде взето през месец април и извън отоплителния сезон.

„Имам сериозни надежди, че нещата ще се променят до началото на следващия отоплителен сезон, защото сигурно ще имаме ясен срок, който ще ни бъде даден за предоговаряне на условията с „Газпром“ и премахване на клаузите, които правят зависима цената на природния газ от петролните деривати мазут и газьол“, посочи шефът на КЕВР.

Иван Иванов уточни, че цената на петрола е намаляла с около 5 долара от 7-8 март, намалял е и курсът на долара, но тези намаления не могат да бъдат отчетени в това решение за цената на природния газ, тъй като отчетите са до 1 март.

На въпрос имат ли основание работодателите да вдигнат цените на стоките поради повишаването на цената на природния газ той посочи:

Считам, че не, защото в еднаква степен трябваше да имат основание да намалят цените, когато намалихме цената на природния газ с 61%, два пъти повече, отколкото е повишението сега“.

Иван Иванов посочи, че през първото тримесечие на 2014 година цената на природния газ е била 630 лева за 1000 кубически метра на едро и без ДДС, в началото на 2015 година синьото гориво се е продавало по 603 лева за 1000 куб.м, в началото на 2016 година - 405 лева за 1000 куб.м, а сега - през първото тримесечие на 2017 година, то се продава по 299, 94 лева за 1000 куб.м. Очакваната цена на природния газ за следващото тримесечие е 383 лева за 1000 куб.м.

През декември миналата година "Булгаргаз" поиска увеличение на цената на природния газ с 13.5 на сто, но КЕВР я вдигна с пет процента. Причината е, че през 2016 година компанията натрупа "надвзет приход", който трябваше да се отчете от държавния регулатор.

Така беше защитен общественият интерес и в най-студените месеци от дълги години насам, потребителите не плащаха високи цени за отопление, припомни Иванов.