Това каза на брифинг председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов след заседание, на което регулаторът утвърди цените за І-то тримесечие на 2017 г., по които общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа.

КЕВР реши цената на природния газ да се вдигне от 1 януари 2017 година с 4,65 на сто при поискани от "Булгаргаз" 13,53 на сто. Цената е 280,21 на 1000 кубични метра. Това е цена без акциз и ДДС.

В тази цена не е включена цената за пренос през газопреносната мрежа и до определянето й, по приета вече от КЕВР нова методика, клиентите ще заплащат за пренос 19,73 лева на 1000 кубични метра.

Според "Булгаргаз" новата цена ще донесе загуби от над 35 млн. лв. на компанията. Според КЕВР обаче компанията има 40 млн. лв. надвзет приход, а с новата цена ще бъдат компенсирани над 22 млн. лв. от тях.

"Булгаргаз" ще превежда тези пари за пренос на "Булгартрансгаз", съобщи още Иван Иванов.

"Българските потребители ще заплащат същата цена за доставка на газ, както досега. Няма да има промяна в добавките, както и за крайните потребители независимо дали се касае за стопански или битови потребители", заяви Иванов.

По неговите думи в рамките на този отоплителен сезон няма да има промяна на цената на топлинната енергия.
"Следим как се променят на международните пазари както цената на петрола, така и на природния газ. Който следи нещата, вижда, че има динамика и не мога да дам прогноза за останалите тримесечия до края на годината", обясни Иванов.