Това съгласие би трябвало да се постигне в Народното събрание или в Консултативния съвет по национална сигурност при президента, се казва в писмо на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) до служебните министри на енергетиката и икономиката, цитирано от БТА.

Кореспонденцията е по повод на писмо от 11 април на енергийния министър относно предложение за поемане на ангажименти от ОАО "Газпром" и ООО "Газпром Експорт" в отговор на съмненията на ЕК за злоупотреба с господстващо положение на "Газпром" на пазарите в Централна и Източна Европа.

Една от стратегическите цели на България според АИКБ е постигане на обща доставна цена на природния газ за Европейския съюз, като разлики на цените за отделните страни от ЕС да възникват единствено в резултат на различните транспортни разходи за пренос на природния газ.

От Асоциацията изтъкват още необходимостта от постигане на уеднаквяване на транзитните такси за руски природен газ през различните страни от Европейския съюз, като се отчита фактът, че таксите за транзита на природен газ през България са по-ниски, отколкото в останалите страни от ЕС.

От АИКБ искат допълнителна информация за начина, по който българската страна поставя въпроса за уреждането на проблема с балансирането на предварително заявено количество и реално получено количество природен газ и произтичащите от този дисбаланс неустойки и допълнителни плащания по договорите с "Газпром".

Работодателската организация настоява българската позиция да подкрепи Европейската комисия, която да превърне постигнатите до момента пет ангажимента на ОАО "Газпром" и ООО "Газпром Експорт" в задължителни за компаниите.

Европейската комисия отправи на 13 март покана към всички заинтересовани страни да предоставят становища относно представените от "Газпром" ангажименти в отговор на опасенията за конкуренцията на газовите пазари в Централна и Източна Европа.

Българската страна разполага със 7 седмици, в които да изрази становище относно предложените мерки.