Кризата между Турция и Русия заради сваления във вторник от турски изтребители руски самолет Су-24 прерасна и в търговска война, с която Русия търси отмъщение, предаде БТА.

Турците притеснено очакват да разберат дали Москва няма да спре доставките на газ с настъпването на зимния сезон.

Владимир Путин обсъди на 26 ноември с Дмитрий Медведев ситуацията със сваления руски военен самолет и възложи да се въведат допълнителни санкции спрямо Турция.

Руското правителство ще излезе с комплексни мерки в икономическата сфера и в хуманитарната област за налагане на санкции на Турция. Решението ще бъде прието въз основа на закона за специалните мерки от 2006 г.

"Този закон е свързан с въпросите със сигурността ни", каза премиерът Медведев по време на правителственото заседание.

Освен това, преди няколко дни „Газпром“ обяви, че е спряла доставките на газ към Украйна, след като не са извършени авансови плащания.

Редица енергийни специалисти изключват възможността Москва да вземе директно решение за това, обяснявайки, че има международни споразумения. Все пак е възможно страната да спре доставките, намирайки някакви индиректни причини за такива действия.

На фона на създалата се криза Турция планира да засили доставките на газ от Северен Ирак. Енергийното министерство на кюрдския автономен регион в Северен Ирак съобщи, че се подготвят доставки на природен газ за Турция.

Беяр Доски, председател на енергийната комисия на парламента на Иракски Кюрдистан, подчерта интереса на кюрдите да доставят повече газ на Турция, за да облекчат икономическите си затруднения.

Въпросът за доставките на газ от Северен Ирак бе предмет на обсъждане на състоялата се миналата седмица в Истанбул седма годишна среща на върха на Атлантическия съвет, посветена на енергийни и икономически въпроси.

Министърът на природните ресурси на Иракски Кюрдистан Ашти Хаурами в изказване пред участниците посочи, че няма проблеми за доставянето на газ за Турция, понеже е изградена нужната инфраструктура.

Според специалистите в района на Иракски Кюрдистан предстои да бъдат извършени сондажи за още около 5 трилиона куб.м. газ - количество, което може да задоволява през следващите 50 години нуждите на Турция.

Експертите посочват, че така страната ще може да се освободи от газовата зависимост от Русия и Иран, при това, както се твърди, при по-евтини цени от исканите от Москва.