Това заяви председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Илия Николаев пред БНР. Той коментира предупреждението на вицепремиера Екатерина Захариева, че такава криза е възможна заради продължаващото напрежение между Русия и Украйна.

Вчера Захариева обяви, че България се готви за газова криза през зимата. Такава вече имаше през януари 2009 г., когато газовите доставки спряха за дни. Към днешна дата "Булгаргаз" продължава да нагнетява резерв в хранилището в Чирен, но той няма да стигне за повече от месец. Бизнесът също ще изпита затруднения.

"Предупреждаваме топлофикационните фирми да проведат тестовете за преминаване от природен газ към мазут", заяви вчера Захариева.

"Резервното гориво, което сме длъжни да поддържаме, е за около пет дни. Ако кризата продължи повече, ще има спиране на топлофикациите", подчерта Николаев.
Според него не всички топлофикации имат финансова и логистична възможност да подържат резерви.

Експертът припомни, че по-голямата част от топлофикациите работят на мазут, газьол и въглища, като алтернативно гориво, но отбеляза, че при предварително предупреждение за подготовка на схемата такова превключване може да стане за денонощие. В противен случай за по-малко от две денонощия почти не можело да се случи. При дружествата с резервно гориво газьол ставало по-бързо.

По думите на Николаев неизбежно е да няма допълнителни средства по процеса, а освен това той напомни, че при кризата от 2009 година е имало проблеми с районните инспекции по опазване на околната среда и глоби за замърсяване на въздуха, което не би трябвало да се случва. Повечето дружества са били глобени тогава.