Това коментира председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев по повод цените на газа и топлоенергията от 1 юли 2011 г., предаде БТА.

Трябва да разгледаме данните - котировките на горивата и курса на долара и да видим доколко поисканото от "Булгаргаз" повишение на цената на синьото гориво с около 7% е достоверно, посочи Семерджиев.
Той отбеляза, че всяко определяне на цените на газа става и въз основа на данните за изпълнението на бюджета на "Булгаргаз" за предходното тримесечие.
От "Булгаргаз" уточниха по-късно, че са поискали поскъпване на газа с 6,91% от 1 юли. Заявката им е леко занижена спрямо първоначалното обявената през май за 7,12%.

Председателят на ДКЕВР припомни, че предишното увеличение на цената на природния газ от 1 април не се отрази върху цените на парното и затова сега топлофикациите ще трябва да бъдат компенсирани.
През април синьото гориво поскъпна 4,47%
, въпреки че от "Булгаргаз" поискаха 6-процентен скок.

Ангел Семерджиев каза днес, че предвиждането увеличение на цените на топлинната енергия е минимално в повечето градове. Ако има някъде увеличение, то трябва да се гледа не само като процент, но и като цени - най-голямо увеличение предстои само в Русе (18%), но и там предстои да се преразгледат данните, посочи Семерджиев.
В края на май  доклад на  ДКЕВР предлагаше цената на парното да се увеличи с до 10% от 1 юли, като за Русе се предвиждаше да е 9,9%.

По отношение на цените на електроенергията Семерджиев каза, че поскъпването ще бъде между 1,22 и 1,7 процента за битовите потребители, въпреки че енергоразпределителните дружества поискаха ценови скок от 5% до 14%.
Ще има леко завишаване на нощната тарифа и леко понижаване на дневната. Цената на енергията от конвенционалните централи не поскъпва, а дори поевтинява и с това се компенсират добавките, които трябва да се плащат от цялото общество за производството на "зелена енергия" и енергията от комбинирано производство на топлофикациите, отбеляза Семерджиев.
от ДКЕВР обаче допускат поскъпване до 1,5%.

Председателят на ДКЕВР заяви, че засега не стои въпросът за плащане на такса електромер, но смята, че е нормално потребителите да заплащат такса за капацитета на мрежата.

Вече са влезли в изпълнение две от наказателните постановления срещу ЧЕЗ за забавяне изкупуването на съоръжения, а са подготвени общо девет наказателни постановления, всяко от които на стойност 20 000 лв., каза още Семерджиев.