Това коментира пред журналисти председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

Предварителните наблюдения на параметрите, които влияят върху цената на газа, не дават основание за повишение от 27%, смята председателят на ДКЕВР. Това, че има регулатор, е гаранция, че такива големи увеличения няма как да се случат, заяви Семерджиев, цитиран от БТА.
От "Булгаргаз" дадоха прогнозна цена на газа от април, която е с близо 27% по-висока от настоящата.

По думите на председателя на ДКЕВР с колко ще се увеличи цената на газа  зависи от анализа за периода януари – март 2012 г. , каква ще бъде одобрената от регулатора - ще стане ясно през март.
"Причините за увеличението са нивата на горивата на световните пазари и на средиземноморските пазари, а те наистина растат. Важно е и съотношението долар-евро", обясни председателят на ДКЕВР, цитиран от "Фокус".

Извънредни причини обаче като намаляване подаването на газ към страната ни и принудителното черпене в по-голям обем от газохранилището в Чирен не би трябвало да водят до повишение на цената на природния газ, защото подобна ситуация трябва да е предвидена от "Булгаргаз" и оператора "Булгартрансгаз", допълни Семерджиев.

Според него двете дружества са се справили добре с критичната ситуация на намалени доставки. Сега запасите в хранилището трябва да бъдат възстановени, но трябва да се прецени кога и на какви цени да се закупят новите количества газ и това не бива да води до повишение на цената на синьото гориво, смята Семерджиев.

Парното поскъпва
Най-вероятно от 1 април няма да се разминем и с повишението на цената на парното, каза шефът на регулатора. Семерджиев обясни, че топлофикационните дружества в момента компенсират от своите резерви повишената цена на синьото гориво от 1 януари тази година, но не биха могли да понесат още едно повишение на цената на газа, без да се увеличи и цената на топлинната услуга.
Колко ще се увеличи цената, зависи с колко ще се увеличи цената на природния газ от 1 април.
От 1 януари газът поскъпна с  4,34%, въпреки че от "Булгаргаз" поискаха повишение на цената да скочи с близо 18%. През януари цената на парнато обаче не бе повишена. Последният ценови скок на топлинната услуга беше през октомври миналата година.
Първият шок за потребителите идва обаче сега с януарските сметки за парно, които са 50-60% по-високи спрямо миналогодишния януари. Това се обяснява с  рекорднониските температури, които са увеличили потреблението.

Студът вдига и сметките за ток с около 20%, изчислиха наскоро от Електроенергийния системен оператор (ЕСО). А от юли ще има и по-високи цени на тока, стана ясно още от ДКЕВР.

Инвестиции вдигат цената на тока
Тежката зимна ситуация може да доведе до стремеж от страна на енергийните дружества да се инвестира повече в системата и това няма как да не се плати от потребителите. Износът на електроенергия обаче няма как, и не може да има пряко отношение към цените, каза още Семерджиев.
Той изтъкна, че основната причина за повишение на цената на тока са екологичните изисквания - необходимостта централите вече да заплащат въглеродните емисии, както и добавките в цената на електроенергията за енергията, произведена от възобновяеми източници.
Преди време Семерджиев прогнозира на база на тези фактори повишение със 7-8 процента на цената на електроенергията от 1 юли тази година. Тежката зима сега предизвиква допълнителни разходи за компаниите в енергийния сектор, но те още не са представили своите отчети и не може да се прогнозира с колко би поскъпнал тока и заради това, коментира Семерджиев.

Частично ще поскъпне и водата
през март
В отговор на въпрос с колко и в кои градове ще поскъпнат и ВиК услугите Семерджиев заяви, че увеличение ще има само за тези оператори, които са въвели допълнително в експлоатация пречиствателни съоръжения. В противен случай никой от ВиК операторите няма основание за по-висока цена, включително и "Софийска вода", смята Ангел Семерджиев.
Столичното ВиК дружество бе поискало около 10% повишение на цената на услугата през март.