С притеснение и внимание следим ситуацията между Русия и Украйна, каза пред журналисти днес в МС вицепремиерът по икономическа политика Екатерина Захариева.

Зам.-министърът на икономиката Антон Павлов заяви, че "с оглед ситуацията в Украйна, има предпоставки за нова газова криза." Това Павлов каза по време на форума "Развитие и използване на природен газ в Дунавския регион", който се проведе в Будапеща.

През януари 2009 г. заради конфликт между Русия и Украйна доставките на природен газ спряха за дни.

Захариева заяви още, че вчера е заседавал Кризисният щаб.

"Предупреждаваме топлофикационните фирми да проведат тестовете за преминаване от природен газ към мазут, проверяват се и количествата на доставките, водят се и разговори с Гърция за допълнителни количества газ през реверсивната връзка. Подготвяме се по всички линии, но над 85% от доставките са от едно и също място", подчерта Захариева, цитирана от БТА.

Според Антон Павлов единствените алтернативи на руските доставки са интерконекторът ни с Гърция и хранилището в Чирен (което към момента е пълно на 75%).

Зам.-министърът заяви, че доставки от Гърция за България са възможни само при пълно спиране на вноса от Русия, като цената ще бъде по-висока, а и количествата няма да са достатъчни.

До края на 2016 г. трябва да е готова интерконекторната връзка между Гърция и България, заяви още Павлов. Очаква се тази есен да бъде взето инвестиционно решение за проекта. При посещението на президента Росен Плевнелиев в Азербайджан на 20 септември се очаква да бъдат договорени ранни доставки на азерски газ за България.

Павлов отчете, че изграждането на "Южен поток" е още повече обосновано, но подчерта, че газопроводът трябва да отговаря на европейските норми.

Към този момент няма намаление на доставките на природен газ, макар че те по принцип не са големи през лятото, каза още Екатерина Захариева.

Някои европейски страни се оплакаха от намаление на доставките, транзитирани през Украйна.

Москва: Нямаме намерение да спираме газа

На въпрос възможно ли е като отговор на европейските санкции Русия да спре газовите доставки за Европа руският зам.-министър на енергетиката Анатоли Яновски отговори, че не му е известно да има такива намерения.

Във връзка със санкциите на ЕС, на форума в Будапеща Яновски заяви, че те в по-голяма степен вредят на Европа, отколкото на Русия.

"Южен поток" върви по график

Проектът "Южен поток" се реализира по график и замразените дейности по изграждането на газопровода в България няма да повлияят на сроковете за изпълнение на проекта, увери Яновски.

Първите доставки газ страната ни ще получи през 2015 г., а газопроводът ще достигне пълния си капацитет от 63 млрд. куб. м през 2018 г., допълни той.

Зам.-директорът на отдела за управление на проекти в "Газпром" Александър Сиромятин отбеляза, че разрешение на строеж на българска територия вече има, но е спряно заради жалби.

"Очаквам в близките месеци проблемите да бъдат разрешени", заяви Сиромятин.

Той отбеляза, че до 2016 г. у нас трябва да се построят само приемният терминал и 59 км газопровод (до компресорна станция "Провадия" - бел. ред.).

Преди дни "Газпром" внесе 100 млн. евро в капитала на компанията South Stream Transport - фирмата, строяща "Южен поток". Бордът на директорите на "Газпром" одобри на 10 септември внасянето на сумата.

АНКЕТА: Очаквате ли нова газова криза?