По този начин Русия ще бъде възприемана като надежден партньор, става ясно от писмото, предаде БТА.

Председателят на Европейската комисия Барозу заявява, че комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер е готов за незабавна среща с енергийните министри на Украйна и на Русия, доколкото възможността доставките да пострадат е посочена в писмо на руския президент Путин до европейски ръководители и бе обвързана с украинските задължения за доставен газ.

Барозу обяснява, че комисията може да бъде бъде домакин на тристранни преговори с Русия и Украйна, с чиято помощ да бъдат избегнати "крайни сценарии" и да бъде обезпечена сигурността на газовите доставки.

"Подобни консултации следва да се състоят, без да бъде създавана възможността търговските дружества да избягват договорите си и без да съдържат предубеждения на търговските преговори. Според нас решенията на руските претенции се съдържат в краткосрочни и дългосрочни механизми, включително на основата на цени и условия за доставки, затова е редно да бъдат потърсени с преговори и чрез правни рамки", пише Барозу.

По думите му промените в договорните условия на политическа основа са против духа на подкрепа и сътрудничество, очертан в писмото на Путин.

Председателят на ЕК допълва, че доставките на руски газ за Европа са предмет на договори между европейски дружества и "Газпром", затова отговорността за тяхното изпълнение в договорените обеми е на руския доставчик.

"Многократно изразихме очакването си търговските оператори да продължат да спазват договорните си ангажименти. Надеждните доставки са в интерес на Русия с оглед на развитията на международните пазари на газ", пише Барозу.

По думите му доставките за Украйна и за Европа са тясно свързани, затова ЕК желае предприемането на преговори в условията на "равнопоставеност, прозрачност, честност и без дискриминация".

Междувременно Владимир Путин отговори на Барозу по време на традиционната си дискусия в пряк телевизионен ефир, че Газпром отговаря само за доставките на газ в Европа, а Украйна трябва да гарантира безпрепятствения транзит, предаде ИТАР-ТАСС.

"Отговорността за транзита носи Украйна и това е предвидено в договора, а цената на доставките за самата Украйна се определя по известната формула, според която днес тя е 485 долара за 1000 кубични мета", подчерта Путин.

Той припомни, че именно, за да се гарантира непрекъснатият транзит на газ за Европа, Русия е построила "Северен поток" и започва строителството на "Южен поток".

По-рано каза, че Русия е готова още месец да чака Украйна да плати газовия си дълг и моли Запада да се включи в процеса на уреждането му.