Във вторник във "Файненшъл таймс" бе публикувана статия на Туск, в която той предложи създаването на единен съюз по закупуването на газ за Европа. Полският премиер подчерта, че "Европа трябва да противостои на монополното положение на Русия" в газовите доставки, което ще може да стане чрез създаването на този единен орган. 

Поне 10 европейски страни зависят от един единствен доставчик - "Газпром", за над половината си потребление, а някои са напълно зависими от контролирания от държавата руски газов гигант.


Говорителят на германското канцлерство Щефен Зайберт обясни днес, че Меркел ще обсъди въпроса при визитата на Туск в Берлин на 25 април
, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Зайберт каза, че Германия гледа "съвсем сериозно" на полското предложение, но отбеляза, че всички предприемани мерки трябва да се съобразяват с правилата на пазарната икономика.

Междувременно кандидатът на Европейската народна партия за председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви като един от приоритетите си създаването на енергиен съюз. По думите му такъв съюз трябва да намали енергийната зависимост на някои страни в Евросъюза и да повиши неговата обща енергийна сигурност.

На 17 април водачът на листата на Реформаторския блок Меглена Кунева поиска отговор дали евродепутатите от ГЕРБ ще подкрепят идеята за енергиен съюз, на който България и Полша да са основатели. Това означавало около 30 на сто по-ниски сметки за ток.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов принципно се обяви "за" европейски енергиен съюз, но коментира, че едва ли големите европейски държави ще се съгласят. Според Борисов, в Европа има съпротива срещу подобна идея, тъй като големите западни компании участват в доставките на газ от Русия и си пазят интереса и собствените печалби.