Това стана ясно след новите газовите преговори в Брюксел, предаде БТА.

Те бяха водени от зам.-председателя на Еврокомисията за Енергийния съюз Марош Шефчович и министрите на енергетиката на Русия и Украина Александър Новак и Владимир Демчишина. Преди общите разговори Шефчович разговаря по отделно с всеки от тях, защото при неуспех на преговорите притокът на руско синьо гориво към Украйна може да спре, а това може да се отрази и на европейските страни, съобщи БНТ.  

Въпросът за "летния пакет" ще се обсъжда на тристранни преговори в края на март, заяви пред журналисти Новак след тристранните преговори.

По думите му старните са се договорили да продължат мониторинга на "зимния пакет" за Украйна до края на март.

"Ще проведем допълнителни консултации за продължаване на преговорите в този период. Въпросът за доставките на газ за Донбас е технически сложен и няма да влезе в "зимния пакет", добави Новак.

Украинската страна разполага с финансовите ресурси, за да плати следващата предплата за газа, каза още Новак.

Той отбеляза, че в рамките на обсъжданията за зимния пакет украинската страна е потвърдила, че е готова да плаща газа според необходимостите си, изхождайки от температурата и равнището на потребление. Новак посочи, че към вчера сутринта са предплатени 68 милиона куб. м газ. Заявката на Украйна е за 10 милиона куб. м на ден и тя ще зависи от потребностите на страната.

Според руския министър е трудно да се каже кога ще е следващата предплата от страна на Киев.

"Газпром" ще доставя точно толкова газ, колкото бъде заплатен, както и по дневните заявки, които са посочени в тристранното споразумение, добави Новак.

Министърът подчерта, че Русия, Украйна и Европейската комисия не са подписали никакви документи.

От своя страна ръководителят на "Нафтогаз" Андрий Коболев посочи, че страните са се договорили всякакви обеми газ, доставени в зоната на бойните действия в Източна Украйна да не се отнасят към "зимния пакет". По думите му оглавяваният от него газов доставчик технически не може да доставя газ в Донбас поради неизправности по газопроводите.

В официално съобщение от "Нафтогаз" се посочва, че що се отнася до доставките на газ по "зимния пакет", ще се отчитат само обеми, доставени през съгласуваните пунктове за прием на синьо гориво.

От своя страна енергийният министър на Украйна Володимир Демчишин заяви, че "летният пакет" за доставките на газ трябва да се обсъди до 1 парил, а първият кръг да започне до края на март.
Той също така заяви, че "Нафтогаз" доставя газ в зоната на конфликта в Източна Украйна, но че компанията няма възможност да доставя синьо гориво по цялата територия на този район, тъй като отделни газопроводи са повредени, а други блокирани.

Демчишин каза още, че в преговорите за доставките на газ в Донбас трябва да участват "Газпром" и "Нафтогаз", а "не структури на тази територия". По думите му инициативата за първия кръг от преговорите за "летния пакет" за газовите доставки трябва да дойде от Европейската комисия, а цената, на която Киев е готов да купува синьото гориво през летния период, трябва да е под 300 долара за 1000 куб. м. Според украинския министър потреблението на газ в Украйна е намаляло с между 15 и 20 процента.

Постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов пък заяви, че Украйна е обещала да осигури непрекъснатия транзит на газ за Европа.  

Предисторията

Новият газов спор възникна, след като “Нафтогаз” прекъсна снабдяването на заетите от сепаратисти територии в Източна Украйна и обясни, че газопроводът е повреден при боевете.

“Газпром” започна да захранва директно въпросните райони, но писа доставките на сметката на Киев. Украйна протестира, че има нарушение на договора, но е заплашена да остане без приток на синьо гориво. Последното заплащане осигури доставки до днес. Новата криза може да засегне Европа.

Европейският съюз получава близо 1/3 от своя газ от Русия. Около 40% от него преминават през Украйна.