Това каза българският вицепремиер Ивайло Калфин, цитиран от "Интерфакс" и БГНЕС.

"Турски поток" излезе на преден план след визитата на руския президент Владимир Путин в Турция и той трябва да замени проваления проект за "Южен поток", който трябваше да премине през България.

Калфин е на посещение в Москва, където ще бъдат обсъдени пенсиите на българите, работили в Русия и ситуацията около "Южен поток". Той се срещна с председателя на комитета по международните въпроси в Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) Константин Косачов.

"Сега Европа се опитва да ограничи доставките на руски газ, но в момента няма алтернатива. Това е позицията на българското правителство", заяви Калфин.

Той отбеляза, че не вижда икономическа целесъобразност от намаляване на обема на доставките на руски газ в Европа.

"В момента Русия доставя около 40 процента от всичкия европейски газ, а в страните от Централна и Източна Европа този процент е 80 на сто", изтъкна Калфин.

Според него има смисъл в съвместната работа и осигуряването на взаимноизгодни доставки на руски газ за Европа. Той обясни, че София ще проучи условията, при които Русия възнамерява да доставя газ за Турция.

Калфин отбеляза готовността на България да повдигне въпроса на равнище ЕС и да разгледа възможността за "разделяне на потока", както и възстановяването на проекта "Набуко".

Вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че България ще поиска проектът "Набуко" да бъде размразен.

България губи от санкциите

Икономиката на България понася загуби от антируските санкции на Европейския съюз и ответните мерки на Русия и българското правителство не е доволно от тази ситуация, заяви още на срещата си с Косачов Ивайло Калфин, цитиран от ТАСС и БТА.

Според Калфин може да се говори за приключване на трудния период в отношенията между Русия и Европейския съюз само след регулиране на ситуацията в Източна Украйна.

"България винаги е заемала и заема позицията - вярно, не така шумно като някои други - че ситуацията, създаваща напрежение в Източна Украйна, трябва да намери решение и че всички трябва да участваме в това", отбеляза той.

Калфин специално подчерта, че за България Русия е много важен партньор, а "отношението към Русия в България на равнище обикновени граждани е много топло и дружеско".