Това казаха на пресконференция в централата на ГЕРБ Томислав Дончев и Теменужка Петкова.

Евентуално увеличение на цената на газа с една трета е абсолютно неприемливо и за гражданите и за бизнеса, коментира Дончев, цитиран от БТА.
Според него цената на енергийните ресурси е ключов фактор за конкурентоспособността на българската икономика и за покупателната способност на гражданите.

Теменужка Петкова посочи, че това увеличение се извършва в условията на служебно правителство, което е лишено от парламентарен контрол и не е ангажирано да дава обяснения пред българското общество как точно се стигна до това увеличение на цените на природния газ.

Тя посочи, че е изненадана от реакцията на БСП и Корнелия Нинова, защото не бива да се забравя, че служебното правителство не е на някой друг, а на БСП.

Нинова настоя по-рано КЕВР моментално да спре поскъпването на газа или да се приемат компенсаторни мерки - незабавно повишение на доходите.

Във връзка с това истински притеснените за това, какво се случва, сме ние от ГЕРБ, каза Петкова. Според нея е интересно, че този ход на служебното правителство се случва броени дни преди ГЕРБ да направи кабинет.

Възприемаме това като капан, в който ще бъде поставено едно следващо управление на ГЕРБ, каза Петкова.

Тя апелира "Булгаргаз", Министерството на енергетиката и служебното правителство, като принципал на "Булгаргаз" да обърнат внимание, да предприемат мерки и да потърсят резерви в дружеството, които да дадат възможност да се анализира отново направеното от тях предложение за увеличаване на цената на природния газ.

Това ще бъде ход, който ще бъде оценен по достойнство, каза Петкова.

Според нея могат да бъдат намерени резерви в "Булгаргаз" и КЕВР да се опита да преосмисли решението си.

Петкова коментира, че "Булгаргаз" приключва отчетната 2016 г. с печалба. Налице са условия да се потърси резерв и да се върви към оптимизиране на тази цена, обобщи тя.

Докато КЕВР обсъждаше увеличението на цената на топлинната енергия, решение за което ще вземе на 7 април, десетки граждани протестираха.

Хората, които протестират трябва да знаят, че комисията не може по никакъв начин да промени цената на природния газ от тази, която вече е обявена, защото тази цена не зависи от нашето решение. Тя зависи от договора, който България има с "Газпром" за доставка на тази цена, заяви на откритото обсъждане шефът на КЕВР Иван Иванов.