Както стана ясно вчера, операторът на словашката газопреносна система предлага газов проект, който ще включва Балканския полуостров, в това число и България.

Газопроводът може да заработи през 2019 г., заяви в интервю за БНР генералният директор на компанията Растислав Нукович.

Той добави, че чрез този проект, който изцяло ще задоволи нуждите ни от синьо гориво, страната ни ще има достъп до големите газови центрове в Западна Европа.

"Проектът "Юстрийм" е определен да бъде в две посоки. На първо място, страните от Балканите, сред които и България, ще имат достъп до най-ликвидните газови центрове в Западна Европа, като "NCJ газ" в Германия или "Баумгартен" в Австрия, както и евентуално в Италия", каза Нукович.

По думите му другите източници са в Каспийско-Черноморския регион – потенциално и Кипър.

Нукович коментира, че в "светлината на последното изявление" на "Газпром" за "Турски поток" руският газ също може да бъде доставен по този проект.

Генералният директор на словашката фирма заяви, че за проекта вече са водени разговори с българските фирми БЕХ и "Булгартрансгаз".

Вчера Томаш Маречек от "Юстрийм" обясни, че предложението е синьото гориво да бъде доставяно от европейски разпределителни центрове през вече изградената мрежа в Словакия до Украйна, а след това до Румъния и България.
Идеята да се даде възможност на страни като България и Сърбия да получават газ, дори при прекъсвания на руските доставки през украинската територия, и така да се намали зависимостта на балканските страни от доставките на руски газ.

"Юстрийм" планира да създаде съвместно дружество с редица чуждестранни компании, за да построи газопроводна мрежа, струваща между 750 млн. евро и 1,2 млрд. евро в зависимост от окончателния маршрут.

Ще бъдат построени газопроводи с дължина 570 км и капацитет до 20 млрд. куб метра годишно, по които да може да се транспортира газ от Русия до Балканите или от Запада до Балканите.

Те ще свържат системата на "Юстрийм" (с капацитет над 80 млрд. куб метра годишно) с украинския газопровод "Союз", който стига до румънската граница.