Статията на президента на Русия е публикувана в гръцкия вестник «Катимерини», съобщава ТАСС. Тя е свързана с насроченото за утре посещение на Путин в Атина.

Но в нея са застъпени преди всичко отношенията с Европейския съюз.

Без порочна практика

Русия смята за необходимо да се изгради «равноправен, истински партньорски диалог с Евросъюза по най-широк кръг въпроси – от визова либерализация до формиране на енергиен алианс – отбелязва руският президент. - Но у европейските колеги ние засега не виждаме насрещна готовност да вървят по такъв взаимноизгоден и перспективен път.»

За да се върнем към многопланово партньорство, трябва само да се изостави порочната логика на «игра с една врата», на дело да се вземат предвид мненията и интересите на партньора.

Путин отбелязва, че спадът в отношенията между Русия и ЕС пречи и на развитието на руско-гръцкото сътрудничество. Двустранният стокообмен е намалял с една трета спрямо миналата година – до 2,75 млрд. долара.

Сътрудничество от Атлантика до Тихия океан

Владимир Путин призовава да се създаде зона за икономическо и хуманитарно сътрудничество от Атлантика до Тихия океан.

«Сега Русия и Евросъюзът стигнаха до разклон, пред който е необходимо да си отговорим как виждаме ние бъдещето на нашите отношения, в каква посока се каним да вървим? – пише руският президент. – Убеден съм, че от събитията в Украйна трябва да се направят нужните изводи и да се пристъпи към създаването в обширно пространство от Атлантика до Тихия океан на зона за икономическо и хуманитарно сътрудничество, което се опира върху архитектура на равна и неделима сигурност.»

Според Путин важна крачка по този път е призвана да стане хармонизацията на европейския и евразийския интеграционни процеси.

Като довод руският президент припомня, че днес Европа се сблъсква с растящата конкуренция на други центрове на влияние в съвременния свят. Той добавя, че на неотдавнашната юбилейна среща Русия – АСЕАН в Сочи лидерите конструктивно са обсъдили перспективите на интеграционните проекти и сътрудничеството в Азиатско – Тихоокеанския регион.

«Очевидно е, че на Стария континент може да се осигури достойно място в новите международни реалности, само като се обединят потенциалите на всички европейски страни, включително Русия», пише Путин.

Южните енергомаршрути още са на дневен ред

«От 2006 г. «Газпром» активно придвижваше проекта «Южен поток». Обаче в определен етап неговото изпълнение стана невъзможно заради неконструктивната позиция на Европейската комисия. Въпреки че ни се наложи да закрием проекта, въпросът за южни маршрути за доставка на наши енергоносители в страните от Евросъюза остава на дневен ред», отбелязва Путин.

Той подчертава, че Русия «последователно се обявява за диверсификация на пътищата за транспортиране на енергоносители». Тази диверсификация «ще повиши надеждността на доставките и следователно енергийната сигурност на Европа като цяло».

Владимир Путин отбелязва, че сътрудничеството с Атина в областта на енергетиката е един от важните елементи на многоплановите руско-гръцки връзки. Той припомня, вече две десетилетия Русия стабилно и надеждно снабдява Гърция с природен газ, а действащият договор при благоприятни за нея условия е продължен до 2026 година.

«Знаейки за разчетите на гръцкото ръководство да превърне страната в значим енергиен възел на Балканите, ние неизменно сме включвали Гърция в плановете по увеличаване на доставките на въглеводородни суровини за Централна и Западна Европа», пише руският лидер.

Той припомня още, че през февруари «Газпром» е подписал меморандум за разбирателство с италианската компания Edison SpA и гръцката DEPA SA за доставки на природен газа по дъното на Черно море чрез трети страни за Гърция и Италия.

Владимир Путин пише също за сътрудничеството между Руската федерация и Гърция в различни други сфери, без да пропусне, че тази година се чества 1000-годишнината на руското монашеско присъствие на Света гора Атон.

АНКЕТА: Приемате ли налагането на икономически санкции?