"Без да е още факт решението на КЕВР за утвърждаване новите цени на газа, се провежда открито заседание за обсъждане на доклад относно изменение на цени на електрическата енергия. Създава се впечатление за хаос и замитане на следи от недалновидни решения или бездействия", пише в писмото си Манолова, цитирана от офиса й.

"Както всички знаем, увеличението на цените на основни горива води след себе си увеличение на цените на стоките и услугите, но не и обратното", допълва омбудсманът.

Тя посочва, че увеличението на цената на природния газ неминуемо ще доведе до увеличение на цените на електрическата и топлинна енергия, на хранителните продукти, на транспортните и медицински услуги, фармацевтични продукти и т.н.

Омбудсманът подчертава, че при изпълнение на регулаторните си правомощия КЕВР следва да се ръководи и от принципите за осигуряване на баланс между интересите на енергийните предприятия и клиентите, както и за създаване на гаранции за защита на крайните клиенти.

По думите й убеждението на гражданите е, че при взимане на решенията надделяват интересите на енергийните предприятия.

"Категорична съм, че при вдигане на цените на природния газ, на електрическата и топлинна енергия следва да се прави анализ от експерти за отражението им върху икономиката и потреблението", заявява тя.

Манолова подчертава, че "рязкото увеличение на природния газ е поредният натиск върху българския народ и ще доведе до трудно преодолими, а за някои групи от хора - непреодолими проблеми".

Пълният текст на писмото тук >>>

Цената на природния газ ще нарасне с близо 30% от първи април, предвижда КЕВР. Заради това увеличение ни очаква и рекордно поскъпване на парното и топлата вода от идния месец.

От първи април поскъпва с 18% цената на водата в София. Предвижда се токът също да поскъпне с около 1%.

Манолова с 4 законодателни промени срещу неплащането на заплати >>>