Намалението няма да се отрази на крайните потребители, категорична е Янкова.

Официално предупреждение от руската компания за ограничаване на доставките засега не е получено, каза тя.

Проблемът, по данни от експертите, е технически.

От "Булгаргаз" твърдят, че по-малките количества няма да засегнат крайните потребители и топлофикациите, тъй като в хранилището Чирен има газ, който може да посрещне върхови потребности за 14 дни.

От "Булгаргаз" обаче са решили да ограничат превантивно доставките за топлофикациите с неплатени дългове от първи ноември. Това се отнася за топлофикациите в Перник и Русе.

Фалшива тревога

По-рано стана известно, че от "Булгаргаз" са изпратили писма до всички топлофикации, че заявените от тях количества природен газ ще бъдат намалени с до 50 на сто. Това уточни за БНР зам.-председателят на камарата на енергетиците Валентин Терзийски.

Той каза, че по негова информация намаляването на доставките е отменено.

Няма да има последствия за потребителите, защото "Булгаргаз" ще продължи да доставя газ на топлофикациите, коментира пред журналисти в парламента служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

Няма да оставим хората на студено, увери той.

Трябваше от 8.00 часа тази сутрин да има 50 процента намаляване на количествата подаване към топлофикационните дружества. Редуцирането още не е осъществено, заяви по-рано Терзийски.

"Доколкото имам информация, към девет-девет и половина е отменено това нареждане за ограничаване. На какво се дължи – нямам информация. Може би по-скоро на непремерено решение за ограниченията, отколкото на някаква промяна в ситуацията към настоящия момент, касаеща техническо естество", обясни Терзийски.

В хранилището Чирен има 480 млн. кубически метра газ. Има кризисен план, съвещава Кризисният щаб, за всичко, заяви Васил Щонов, цитиран от "Фокус".

Той предупреди, че ако започнем да теглим повече от 4.1 млн. куб метра на ден, влиза първа стъпка на кризисния план и част от топлофикациите започват работа на мазут.

Служебният министър припомни, че топлофикациите дължат десетки милиони левове на "Булгаргаз", като най-големият длъжник е "Топлофикация София". Той посочи, че тези пари трябват на "Булгаргаз", за да може да си плати авансово за газа, който идва от Русия.

Щонов направи и съпоставка между НЕК и „Булгаргаз”:

Той ("Булгаргаз") купува газа на една цена и я продава на по-ниска от тази, която купува. Като се добави това нещо, че топлофикациите не си плащат навреме, там се открива още една дупка и това е един от проблемите, с които се справяме.