Това съобщи министърът на икономиката Делян Добрев на пресконференция с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет късно вечерта, цитиран от в."Дневник" и bTV. 
В същото време България обявява като приоритетен и европейския проект за газопровод "Набуко", допълни премиерът.
Добрев бе в руската столица със задача да договори намаление на цената на природния газ за България и да съобщи за решението на правителството и парламента за спиране на строежа на АЕЦ"Белене". Той се срещнал с вицепремиера на Русия Игор Сечин, с енергийния министър Сергей Шматко, както и с шефа на Газпром" Алексей Милер.
  
Когато по "Южен поток" минават 67 млрд. куб. м природен газ годишно, все за България ще има, коментира Борисов.
Наскоро Русия реши да изгражда тръбата с максималния капацитет от 67 млрд. куб. м, за да изолира Украйна, през която засега минават повечето количества газ за европейския пазар.

Споразумяхме се да ускорим всички дейности по изграждането на този газопровод с ангажимент – да направим всичко необходимо до 15 ноември 2012 г. да вземем окончателно инвестиционно решение, за да започне изграждането на морската част от страна на „Газпром” и впоследствие изграждането и на българската част от газопровода, каза Добрев, цитиран от "Фокус".

Той обясни в отговор на въпрос, че на днешните му разговори в Москва "Газпром" не е поставял условието да получи пряк достъп до крайни клиенти в България взамяна на отстъпка в цената, както е направил в Германия например. На тази среща не са повдигали този въпрос, друг път са давали пример с Германия, но този път - не", каза министърът.
От думите му се разбра също, че въпросът с отпадането на поседниците при газовите доставки, който поставя България, все още остава висящ.

В отговор на въпрос Борисов съобщи, че консултантът по проекта "Белене" - международната банка HSBC, все още не е предоставила доклада си за целесъобразността на проекта, за който беше наета. Срокът за това изтича през втората половина на тази година. Според Борисов, за да се вземе решението за спирането на проекта АЕЦ "Белене", не е било нужно да се изчакват заключенията на консултанта. И сега било ясно, че за строителството ще отидат поне 20 млрд. лв., каквито България няма.

Премиерът уточни, че банката не е имала задача да прави изводи или препоръки, а само да даде прогнози за бъдещо потребление и цени на електроенергията в региона. Запитан защо в такъв случай консултантът е бил нает, отговори, че парите за това са нищожно малко "на фона на милиардите, похарчени досега".

Банката е имала интерес да привлече инвеститори чрез клауза за комисионна в договора, но "до този момент няма", заключи министър-председателят.
Затова казал на руския си колега Владимир Путин, че "няма смисъл с още три месеца да удължаваме срока, защото пак ще е същото, а по-добре е да не си разваляме отношенията". По думите му и за двамата с Путин е било важно да спрат настроенията в двата преговарящи екипа да се върви към съд.
"Той нарече отношенията дружески, аз бих ги нарекъл партньорски, за да излезем от този тригодишен порочен кръг", коментира българският министър-председател.

Запитан за проекта за газова централа на площадката в Белене, отговори, че там е добре дошъл всеки, който "даде по-евтин газ и си произведе по-евтин ток" - турци, руснаци, катарци...

"Ако румънците си добиват газ на нашата граница и го продават евтино, защо да не го вземем от тях, богата държава сме и няма нужда да добиваме газ. През май месец правим първа копка за диверсификацията с Румъния”, отговори Борисов, запитан за възможността централата да се захранва с шистов газ.

Вчера румънското правителство разреши концесия за американската компания "Шеврон" да проучва и добива шистов газ край границата с България. Българския парламент гласува забрана за подобни проучвания на наша територия, каквито възнамеряваше да прави същата компания.

Всички приказки, че може да направим пристанище за втечнен газ, са за публиката, добави премиерът, цитиран от "Фокус".

По-рано той заяви, че проектът за строителството на АЕЦ ”Белене” е направен на базата на измама и рано или късно прокуратурата ще повдигне обвинения за него.