В София е свикано съвещание по темата, съобщи от Пекин премиерът Бойко Борисов. За ситуацията е докладвала министър Теменужка Петкова, уточни премиерът, който е свикал съвещание Съвета за сигурност  към премиера, и енергийните ни дружества.

Дано се реши въпроса, защото ние в момента, в началото на зимата, имаме готовност, разбира се, с нашите хранилища, но факт е, че от вчера налягането е паднало по тръбите. Но, така или иначе, бяха в съвещание и сме взели мерки да не пострадаме. В край на краищата, това е бизнес. Русия трябва от някъде да изкара пари, а това не са малко пари, така че, според мен, те ще продават газ, каза Борисов.

Рано сутринта Русия спря подаването на газ към Украйна. Причината е липса на предварително плащане от страна на Киев. Украйна обяви, че спира да купува руски газ.

Шефът на "Газпром" Алексей Милер предупреди, че отказът на Киев да купи руски газ представлява „сериозен риск“ за транзита на синьо гориво към Европа през Украйна.

В същото време шефът на "Булгартрансгаз" Георги Гегов обяви, че към момента доставките на газ за България са нормални.

Русия не е предупреждавала България за евентуално спиране на доставките и транзита, заяви Гегов. По думите му режимите са нормални, включително и транзитът за Турция е нормален.

"Хранилището в Чирен е подготвено да може да вадим от там газ, ако се наложи. На режим добив е. В момента тъкмо сме се събрали да видим какви действия превантивно можем да предприемем в тази връзка. Нямаме официално предупреждение от Москва. Следим режимите буквално минута по минута. В хранилището има над 450 млн. куб. метра газ, което е над 90% от обема. Важното е за момента да не предизвикваме притеснения в обществото", каза Гегов.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Петьо Иванов обясни, че газохранилището в Чирен е пълно. Уредите на пункта, на който ние приемаме газа, показват, че няма спадане на налягането, което би било предпоставка за намаляване на количеството в нашата посока, допълни той.