Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на официалната церемония за въвеждането в експлоатация на реконструираната компресорна станция „Ихтиман“ и изградения нов газотурбинен агрегат, предаде Агенция „Фокус”.

„Не се правеше, защото ако имаме голямо газохранилище, ще купуваме евтиния газ през лятото и през зимата ще ни е по-евтино. Няма да купуваме скъп толкова много, а ще си напълним газохранилището през лятото”, коментира премиерът. Вече сондите са готови, така че другата седмица може и това да видите. Пожелавам успех на всички и да имаме 20-30 млрд. куб. м газ през следващите години, които да минават през България”, заяви премиерът.

България ще отстоява позицията си да бъде газоразпределителен център. С днешния капацитет тези 10 мегавата на новия компресор и със старите около 20, ние можем да избутаме милиарди кубически метра газ, подчерта Георги Гегов, изпълнителен директор на "Булгартрансгаз". Според него, благодарение на новите сондажи, които "Булгартрансгаз" започва в Чирен, от следващата година капацитетът на хранилището ще бъде повишен от 4,2 милиона кубически метра на над 5 милиона дневно.

Вторият проект, засягащ Чирен, предвижда двойно разширяване на хранилището. Добрата новина е, че преди около десет дни успяхме да го вкараме като PCI проект пред Европейската комисия, каза Гегов.
Проектът е на стойност над 10 милиона евро.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подчерта, че инвестициите в газопреносната мрежа са инвестиции в енергийната сигурност на България и Югоизточна Европа. 34 милиона лева струва модернизацията на компресорна станция "Ихтиман". Обновяването на други четири компресора, разположени по турската граница, възлиза на над 200 милиона лева.

Борисов потвърди, че 100% от газопроводите в България ще бъдат държавни.

„Пошегувах се с господин Хаят, че трябва да стои в България, защото имаме да открием в следващите седмици още 6 такива компресора”, каза Борисов. Така, както и пред Европейската комисия сме заявили, България работи активно, за да бъде 100% държавно всичко, което касае газопренасянето”, посочи министър-председателят.

Вчера Кенет Хаят, заместник-секретар на Департамента по търговия на САЩ, каза, че увеличението на българския износ в САЩ е 90 пъти. Имаме 10 хиляди процента увеличение. Имаме възможност да задълбочим силните връзки между ЕС и САЩ, както и България и САЩ, каза Хаят.
Според него всичко това се прави за това България да бъде газарозпределетилен център.

Интерконекторите с Гърция, Сърбия, Румъния са изключително важни и с днешния капацитет, който постигаме – тези 10 МВт на новия компресор и със старите около 20МВт, ние можем да прекарваме милиарди кубически метра газ. И това, когато се решават къде да минават газовите трасета за света е изключително важно и изключителен важен коз за нас в преговорите. Аз съм много щастлив, че американските колеги са тук, за да видят България какви усилия полага, за да модернизира, разширява и то с най-доброто, което е произведено в тази сфера”, добави Бойко Борисов.