Това заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Българският държавен глава е на двудневно работно посещение в Баку по повод официалната церемония за старта на строителството на Южния газов коридор, цитиран от "Фокус".

Изграждането му повишава сигурността на доставките за България, за страните от Югоизточна Европа и ЕС, и е реален принос в усилията за диверсификация, беше подчертано по време на срещата.

Интерконекторите на България с Турция и с Гърция са неразделна част от инфраструктурата на Южния газов коридор.

В съвместна декларация, подписана от президентите Плевнелиев и Алиев, беше подчертана важността на Договора за продажба на природен газ между „Булгаргаз“ и СОКАР от септември 2013 г. за доставка на 1 млрд. куб. метра газ годишно от находището "Шах Дениз" в Азербайджан до България, която да започне от 2020 г.

България подчертава готовността и намерението си постепенно да увеличава количествата природен газ, внасяни от Азербайджан“, се казва още в съвместната декларация на двамата президенти. Според държавния глава Росен Плевнелиев преодоляването на зависимостта от една тръба е ключов приоритет на енергийната политика на България.

По време на срещата Росен Плевнелиев и Илхам Алиев потвърдиха решимостта на двете страни за разширяване на сътрудничеството в области като фармацевтика и производство на лекарства, строителство и изграждане на инфраструктурни обекти, туризма, култура и образование, наука и технологии.