На срещата са били обсъдени въпроси, свързани с доставките на природен газ за Европа, съобщава ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Отбелязано било, че "Газпром" е и ще остане в бъдеще надежден доставчик на газ за европейския пазар.

На срещата особено внимание е било отделено на задлъжнялостта на "Нафтогаз" Украйна към "Газпром" за доставения й газ за над 2,2 милиарда долара, отбеляза руската информационна агенция.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин изпрати писмо до 18 ръководители на европейски страни, включително 13 членки на ЕС, сред които България, в което предупреждава Европа, че може да се стигне до спиране на руските газови доставки за европейските страни, ако Украйна не уреди с Русия сметките си за газа.

Вчера стана ясно, че Иран е готов да доставя газ за Европа.

"Не искаме да конкурираме Русия, но знаем, че нуждите от газ в Европа постоянно нарастват и искаме да участваме", посочи иранският министър на промишлеността Мохамад Реза Нематзадех.

Азерският министър на енергетиката Натиг Алиев се срещна в София с премиера Пламен Орешарски.
България е единствената страна, която подписа договор с "Шах Дениз-2" извън държавите, през които минава газопроводът ТАП (Турция, Гърция, Албания и Италия), каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Договорените 1 млрд. куб. м газ е предвидено да се доставят по интерконекторната връзка с Гърция, за която се изработва технически проект.