Двойно са се увеличили симпатизантите на тази партия в райони, където е силно присъствието на бежанци и мигранти, предаде БНР.

Екипи от партийни активисти организират гражданските протести на остров Лесбос. Умишлено манипулират и бежанците с невярна информация за масово екстрадиране в Турция, което доведе до подпалване на два бежански лагера и бягство на мигранти.

Левите партии предупреждават, че крайнодесните извършват умишлено „фашизиране“ на жителите на островите, с призиви за прояви на ксенофобия и расизъм.

Временно спряха протестите на родители, които не желаят децата им да учат заедно с децата на мигрантите, след като министърът на образованието заяви, че всички деца на бежанци ще посещават училище след задължително ваксиниране.

Властите засилиха присъствието на полицията по островите, където са бежанските лагери, за да овладеят напрежението и между самите мигранти.

Над 60 хиляди са вече регистрираните в Гърция бежанци и мигранти, които очакват решение на искането им за бежански статут. Ежедневно пристигат няколко стотин души с лодки от Турция.

Премиерът Алексис Ципрас поиска увеличаване на силите на европейската агенция по охрана на границите „Фронтекс“.

Германия ще приема по 6000 бежанци от Гърция

Германия планира да приема на година 6000 бежанци от Гърция заради регистрирания застой при изпълнение на европейската програма за релокация, съобщи междувременно германският в. "Велт ам Зонтаг" в публикация, цитирана от гръцкото издание Нюз.ин.

Същия брой бежанци Германия смята да приема на година и от Италия.

Неприлагането на европейската програма за релокация на 160 000 бежанци от Гърция и Италия в други държави на ЕС изглежда кара Германия да предприеме инициативи за подпомагане на тези две средиземноморски страни, обременени изключително много от растящите бежански потоци, коментира вестникът.

Според източници от германското външно министерство, цитирани от "Велт ам Зонтаг", планът предвиждал Германия да приема по 500 бежанци на месец от всяка от двете страни, като целта е по този начин да бъдат събрани отново разделените бежански семейства.