Още не знаем какъв ще бъде въпросът на референдума, а и гърците не четат "Държавен вестник". Ако гласуват с "не" обаче, това ще предизвика разрушителни последствия и ще означава за света, че гърците са против оставането си в еврозоната и в ЕС, поясни председателят на Европейската комисия, цитиран от БТА.

Премиерът на Гърция вече каза, че въпросът по време на националното допитване ще бъде - приемате ли или отхвърляте условията на тройката – ЕК, ЕЦБ и МВФ?

Не би било мъдро да обвинявам за днешната ситуация правителството в Атина, но бе разочароващо от политическа и човешка гледна точка това, че те напуснаха преговорите в петък миналата седмица, добави председателя на ЕК. Той изрази личното си разочарование и поясни, че не е бил предупреден за възможността Гърция внезапно да напусне преговорите и да свика референдум.

Бих казал на гърците, че много ги харесвам. Не се самоубивайте от страх от смъртта. Трябва да кажете "да", независимо от въпроса на референдума, заяви Юнкер.

Излизането на Гърция от еврозоната никога не е било и няма да бъде вариант, добави той.

Гърците трябва да се произнесат и да определят съдбата си, както и съдбата на бъдещите поколения. Гръцките политици трябва да проявят отговорност и да обяснят положението на своя народ. Настъпи часът на истината. Никога няма да оставя гърците да се провалят, знам и че те не искат да напуснат ЕС. Искам нашето европейско семейство да остане цяло, коментира Юнкер.

От наша страна вратата остава отворена. Преместихме планини до момента, в който гърците затвориха вратата след себе си. Няма защо да правя ново предложение днес. Беше лесно в събота да се постигне споразумение, обобщи председателят на ЕК.

Не искаме да се месим в гръцкия референдум, но гърците трябва да знаят какво съдържаше нашето предложение. Правителството в Атина трябва да каже истината на своя народ, вместо да опростява нещата. Всеки грък има правото да знае истината:
  • настоявахме за борба с корупцията,
  • за справедливо облагане на корабособствениците,
  • за незавизима данъчна администрация,
  • предложихме схеми за осигуряването на минимални доходи за най-уязвимите,
  • поискахме ограничаване на отбранителните разходи,
  • гръцкото правителство се съгласи, че пенсионната система има спешна нужда от промени, защото в сегашното си състояние няма да издържи,
  • не сме предлагали намаляване на надниците, а само да бъде ограничена тежестта на държавния сектор. Настояваме за по-открита обществена администрация,
  • за да има инвестиции, Гърция се нуждае от ясна данъчна система.
Не предлагаме някакви глупави ограничения, а ясен път напред, макар да предвижда и болезнени мерки. Никога не сме поставяли ултиматум, единственото ни желание е за честна и балансирана сделка. Главна пречка сега е несигурността, а тя ще бъде преодоляна чрез подписването на споразумение, това би довело до икономически ръст, посочи председателят на ЕК.

Юнкер даде за пример Ирландия, Португалия, Латвия, Кипър и Испания, които по думите му взеха много трудни решения, платиха много висока политическа цена за подкрепа на най-уязвимите. Отговорността е над личните биографии, държавите са над партиите, коментира той.

Дълбоко съм натъжен от спектакъла, който гледаме от събота. Само за една нощ добронамереността се поизпари. След всички усилия, които положих, както и ЕК, и останалите институции, се чувствам малко предаден. Европа не е място за изява на националния егоизъм, без диалог и уважение бъдещето ни заедно е невъзможно.

Никоя демокрация в Европа не струва повече от някоя от останалите. В еврозоната има 19 демокрации, всеки гражданин и неговият глас са равнозначни. Това не е игра на покер - или всички печелим, или губим всички, коментира Юнкер.

Атина не вярва на "искреността" на Юнкер, Ципрас иска удължаване

Гръцкото правителство отговори на Жан-Клод Юнкер, изразявайки съмнение в неговата искреност, която по думите на правителствения говорител Гавриил Сакеларидис е необходима за преговорите, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Искреността е необходима предпоставка за добра воля и доверие в преговорите, каза говорителят в отговор на изказването на Юнкер, че се чувства "предаден", защото усилията му не са били взети достатъчно под внимание от страна на гърците.

Премиерът Алексис Ципрас се обадил на Юнкер и на председателя на Европейския парламент Мартин Шулц. Пред двамата Ципрас повторил молбата си за продължаване с няколко дни на програмата за помощ, която приключва на 30 юни.


АНКЕТА: Да приемат ли гърците условията на "тройката"?