Това заяви европейският комисар по правосъдието Вивиан Рединг.

"Бих искала гърците да се съсредоточат върху възстановяването на тяхната страна, вместо да хвърлят обвинения върху изкупителни жертви извън Гърция и да твърдят, че те са отговорни за гръцките нещастия", каза Рединг, която е и заместник- председател на Европейската комисия. Това изявление еврокомисарката направи за австрийския в. "Курир", предадоха АФП и БТА.

"Разбираемо е министрите на финансите да не искат повече да чакат със скръстени ръце изпълнението на обещания, които не са изпълнени", каза Рединг. "Солидарността не е безплатна. Гърция също трябва да направи необходимото, за да си спечели тази помощ", посочи еврокомисарката.

"Надявам се, че министрите на финансите на еврозоната ще постигнат споразумение по плана за спасяване на Гърция. Но това ще е съчетано с известни условия. Парите не трябва да бъдат наливани в бездънен кладенец", подчерта Рединг.

Гръцкото правителство финализира нови мерки за икономии в бюджета за 2012 г. - едно от предварителните условия за задействане на втория спасителен план за страната, включващ международен заем от 130 милиарда евро и план за преструктуриране и отписване на гръцкия дълг.

Партньорите на Гърция в еврозоната се събират на заседание по гръцкия въпрос в понеделник. Те трябва да постигнат съгласие по намирането на решение, с което да се избегне неплатежоспособността на страната, въпреки че условията за отпускането на новата помощ все още не са изяснени.