Повод за предупреждението са думите на турския държавен глава, че Анкара "не може да игнорира“ своите сънародници в Западна Тракия, Кипър и Крим. Според гръцкото министерство изказването може да подкопае регионалната стабилност, предаде в. "Катимерини", цитиран от "Фокус".

По време на реч в университета на негово има в град Ризе за кампанията по освобождението на Мосул, Ердоган заяви, че "не можем да чертаем граници по сърцата си, а и няма да го позволим“, и че "Турция не може да забрави сънародниците си в Западна Тракия, Кипър, Крим и където и да е“.

Гръцкото правителство вижда в думите му неоосмански наратив*, както и оспорване на споразуменията, които са установили границите между двете държави.

"Отнасянето до историческите събития и граничните въпроси, уредени със споразумението от Лозана през 1923 г. е провокативно и подкопава регионалната стабилност“, пише в официално заявление на гръцкото външно министерство.

"Тракия е гръцка, демократична и европейска. Всяка друга мисъл е немислима и опасна“, пише още там.

Според министерството е необходимо държавниците да проявят "отговорност и да се разграничат от ревизионизма“, както е постановено от международното право и споразумения.

Политическите партии в Гърция също реагираха. Депутатът консерватор Дора Бакоянис заяви, че, ако Турция продължава да "разчита погрешно международните споразумения, то скоро ще се намери изолирана от Европа, към която иска да принадлежи“.

Депутатът Андреас Ловердос описа коментарите на Ердоган като "националистичен делириум“, докато от партия "Потами“ заявиха, че е време за Европа, не само за Гърция, да призове турския президент към ред.

При друга своя реч наскоро Реджеп Ердоган също предизвика недоволство в Атина, след като намекна, че Анкара е „подарила“ средиземноморски острови на Гърция с Договора от Лозана.

Преди три години турският премиер Реджеп Тайип Ердоган също предизвика чрез изказване за Тракия остра реакция на Гърция и България.

"Тракия е едновременно и Солун, и Комотини, и Ксанти, тя е също Кърджали и Вардар, ако се върнем малко по-назад, тя е Скопие и Прищина, тя е Сараево.... Тракия е жив свидетел на нашата обща история в Европа. Тя е нашият представител в този географски регион", заяви тогава Ердоган по време на предизборна обиколка в района на Одрин.

-----------------
*наратив - в най-общ  смисъл терминът означава история, разказ