"ЕК призовава Турция да избягва всякакви поводи за напрежение, заплахи и действия, които са насочени срещу страните-членки, нарушават добросъседските отношения и мирното разрешаване на споровете", заявява за електронното издание "Юроактив" говорителят на Европейската комисия Мая Коциянчич.

Тя подчертава, че негативните изказвания, които вредят на отношенията между държавите, "трябва да се избягват".

"ЕК подчертава нуждата да се зачита суверенитета на страните-членки по отношение на териториалните води и въздушното пространство", допълва още говорителят.

Електронното издание на в. "Етнос", цитирано от БТА, уточнява, че реакцията на Брюксел идва ден след изказване на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че спорният остров в Егейско море Имия, наричан от турците Кардак и станал повод Гърция и Турция почти да стигнат до война, е турска територия.

Изявлението на турския външен министър идва няколко дни след твърденията на лидера на опозиционната Народнорепубликанската партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу, че Гърция е "завзела" 18 острова в Егейско море, припомня "Прото тема".

Калъчдароглу повдигна темата за островите пред парламентарната група на своята партия по-рано тази седмица. "Няма ли да си върнем обратно 18-те острова от Гърция", запита опозиционният лидер.

В средата на миналия месец турският опозиционен в. "Сьозджу" писа, че "през 14-годишното управление на (управляващата в Турция) Партия на справедливостта и развитието от 2002 г. досега, гръцкият флаг е бил забит на 18 острова" в Егейско море, които, както се твърди, принадлежали на Турция.

Гръцкото външно министерство определи изказванията на Чавушоглу като безотговорни и подкопаващи добросъседските отношения.

КРЪСТОСАН ОГЪН: “Севернокипърската република“ и Европейският съюз