Гръцките дипломатически източници заявиха, че думите на турския министър отразяват последователната турска политика на подкопаване на статуквото в Егейско море, пише "Екатимерини".

В отговор на въпрос в парламента вчера ръководителят на турската дипломация казал, че между Турция и Гърция има редица взаимно свързани проблеми в Егейско море.

Сред тези проблеми е и този за суверенния статут на някои малки и скални островчета и фактът, че между Турция и Гърция няма морски граници, определени от един международен договор, който да е в сила между двете страни, казал Чавушоглу, писа в. "Прото тема".

Изданието "Контранюз" пише, че новата турска претенция била за 18 гръцки острова в северната и централна част на Егейско море, в района на групата острови "Додеканези" и такива, намиращи се в Критско море.

Говорейки пред парламента, Мевлют Чавушоглу оспори Лозанския договор, който установява съвременните граници между Гърция и Турция.

Според него международните договори, засягащи статута на островите в Егейско море, са Лозанският от 1923 г. и Парижкият от 1947 г. Чавушоглу подчертал, че тези договори съдържали аналитични подробности за суверенитета и разоръжаването на островите.

В този смисъл проблемът е в тълкуването на клаузите в тези договори, казал турският външен министър.

Пред депутатите той продължил: "както е известно въпросите в Егейско море се обсъждат в рамките на съществуващите канали за комуникация между Турция и Гърция. Нашата страна желае да бъде намерено справедливо решение на всички проблеми в рамките на международното право и в това отношение да бъдат отчетени нейните основни права и интереси", казал още турският първи дипломат.

Във връзка с това ние сме заявявали, че Турция няма да приеме "де факто" ситуации, които Гърция ще се опита да създаде върху географски образувания със съмнителен статут, и нашите виждания са излагани на всякакво ниво пред гръцките власти, казал Мевлют Чавушоглу, цитиран от гръцки издания.

Прессекретарят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос определи думите на турския външен министър като „екстремни“, посочвайки, че те няма да допринесат за изграждането на климат на доверие между двете държави.

„Знаем много добре, че има морски граници и че има международни договори“, заяви той.

Що се отнася до Гърция „няма начин по който да позволим на някой да оспорва международните договори и морските граници“, категоричен е представителят на гръцкото правителство.