С инциденти пред сградата на министерството на аграрното развитие днес започнаха фермерските протести в Атина, след като земеделски производители са замеряли с камъни силите на реда, използвали сълзотворен газ, за да разпръснат протестиращите, съобщават гръцките медии.

Фермери от Крит пристигнаха с фериботи в Атина. Те размахваха тояги и влязоха в сблъсъци с полицейските части на площад Караискаки в Атина, посочват изданията.

Те съобщават още, че напрежението се е пренесло и пред министерството на аграрното развитие, където разгневените фермери са хвърляли домати и камъни, нанасяйки щети на сградата.

Земеделци от цяла Гърция се стичат в Атина за участие в общонароден митинг в знак на протест срещу данъчни и пенсионни промени, предложени от правителството в замяна на получавана финансова помощ от международните кредитори на страната.

Очаква се блокиране на граници, пътища, пристанища и на столицата.

Хиляди земеделци се заканват да протестират с тракторите си в центъра на Атина, което може да доведе и до нови сериозни сблъсъци, предаде Нова ТВ.

Земеделците, които са затворили пътищата, обявиха, че ще изтеглят своите тежки машини, за да могат участниците в националния протест от Северна Гърция да стигнат до Атина.

Протестират и представители на други отрасли и сфери на дейност. Митинги пред различни министерства са планирали още лекари, адвокати и други свободни професии.

Борисов потърсил съдействие от Жан-Клод Юнкер

Премиерът Бойко Борисов е потърсил съдействие от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за решаването на кризата с блокадите по българо-гръцката граница.

В телефонен разговор  Борисов е запознал Юнкер с актуалната обстановка и е поискал Комисията да предприеме мерки  в рамките на правомощията си за нормализирането на трафика по граничните пунктове.

Външно министерство: Избягвайте пътувания в Гърция

По информация на българското Министерство на външните работи (МВнР), състоянието на ГКПП е следното:

- ГКПП Кулата – Промахонас: отворен за леки коли и автобуси и през по-голямата част от денонощието затворен за ТИР. Очаква се „прозорецът” за пропускане на ТИР от 11.00 до 15.00 ч.

- ГКПП Маказа и ГКПП Златоград-Термес: отворени (през ГКПП не могат да преминават ТИР и автобуси).

-ГКПП Илинден - Ексохи: отворен за леки коли и автобуси, затворен за ТИР. Няма предварителна информация за блокадата там.

МВнР отново препоръчва на българските граждани на цялата територия на страната да избягват места с масови обществени мероприятия като митинги и шествия. Пътуването да се съобразява с пътно-транспортната обстановка и усложненията в трафика.

Транспортните фирми и пътуващите с леки автомобили при планиране на пътувания да следят актуалната обстановка, във връзка с очакванията, освен ГКПП, да бъдат блокирани и входните пътни артерии в големите градове и да се предизвикат големи задръствания - както в големите градове, така и на пътни възли извън тях.

При възможност, да се избягват и да не предприемат рискови пътувания с МПС.

АНКЕТА: Ще извади ли СИРИЗА Гърция от кризата?