Атина заяви, че "гръцката икономика вече не разполога с ликвидности", предаде АФП, цитирана от БТА.

"Постигнатият напредък трябва да представлява пропуск към смекчаване на финансирането на гръцката икономика"
, заяви на пресконференция в Атина гръцкият правителствен говорител Гавриил Сакеларидис.

Говорителят призна, че вече няма ликвидности в гръцката икономика и че не може да се пристъпи към ефикасни реформи в състояние на финансово задушаване.

За нас е много важно колкото се може по-бързо да настъпи отпускане на ликвидности, изтъкна Сакеларидис.

Той предложи постигане споразумение по всички точки, по които може да има почва за разбирателство, дори да се наложи въпросите, по които има разногласия, да бъдат предмет на нов кръг преговори.

Тридневни преговори в рамките на т.нар. Брюкселска група, съставена от представители на Гърция и на нейните кредитори, се състояха в Брюксел от четвъртък нататък. Преговорите трябва да бъдат подновени днес в ранния следобяд.

Според Сакеларидис, Атина иска постигане на цялостно споразумение с кредиторите (ЕС, ЕЦБ, МВФ) до края на май или края на юни, като споразумението да има възможно най-дълъг срок и да не се минава през междинно споразумение.

На въпрос дали това цялостно споразумение ще включва предоговаряне на дълга, Сакеларидис отговори:
"Правителството ще вземе решение за подходящия момент да постави този въпрос"
.

Тридневните дискусии между експертите от Брюкселската група са преминали в по-добра атмосфера от обичайното, което изглежда се дължи на промените, направени от премиера Алексис Ципрас, в гръцкия екип за "политически" преговори.

Според европейски източник дискусиите са били "конструктивни", дори "окуражаващи". Но важни въпроси остават все още нерешени. Те се отнасят до трудовото право или размера на пенсиите. Тези точки представляват "червени линии", които не могат да бъдат прекрачени, предупреди Атина.