Представителите на Еврогрупата са били доста ядосани на гръцкия финансов министър Янис Варуфакис, който за пореден път не е излязъл с ясни предложения за реформи, предаде БНР.

Финансовите министри от еврозоната са предупредили Атина, че няма да получи повече пари докато не се съгласи на пълен план за икономически реформи в страната.

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум заяви, че Гърция няма да получи помощ предварително срещу частични реформи, а замразените 7,2 милиарда евро няма да бъдат на разположение след месец юни.

"Всички сме наясно, че времето изтича. През последните два месеца беше изгубено твърде много време, затова е ясно, че тези дискусии трябва да постигат значително повече напредък", заяви Дейселблум.

Той подчерта, че все още има големи различия между Гърция и нейните кредитори като Еврогрупата отново ще направи нова оценка на преговорите на следващата си редовна среща на 11-и май.

Дейселблум все пак призна, че има някои позитивни сигнали, но отбеляза, че отговорността за бъдещия прогрес в преговорите лежи главно върху плещите на гръцките управляващи. Той бе категоричен, че Атина носи вината за загубеното време за подготовка на програмата за финансова помощ на Гърция.

Първо, трябва да постигнем споразумение относно текущата спасителна програма за Гърция, преди да стартират разговори какво ще последва и дали ще има трета спасителна програма, посочи той.

Европейският комисар Пиер Московиси също призна за съществуването на известен напредък, но в същото време заяви, че са далеч от постигането на окончателно споразумение.

"Бих казал, че преговорите вървят твърде бавно, за да се стигне до някакъв край. Затова днес посланието отново е: да ускорим нещата! Има усещане за спешност, защото времето от изключителна важност", заяви Московиси.

В същото време президентът на ЕЦБ Марио Драги подчерта, че Механизмът за спешна ликвидност (програмата ELA) ще продължи да осигурява средства за гръцките банки, докато те остават платежоспособни.

Драги обаче предупреди, че времето изтича и скоростта на преговорите с Гърция е от съществено значение.

Варуфакис: Еврозоната няма правото да не постигне споразумение

Еврозоната и Гърция "нямат правото да не постигнат споразумение", заяви днес гръцкият финансов министър Янис Варуфакис в края на срещата в Рига.

Той призна, че преговорите "се влачат".

"Причината обаче е, че ние не искаме да поемем ангажименти, които не бихме могли да изпълним (...), които гърците не могат изцяло да подкрепят", заяви гръцкият министър, цитиран от ТАСС и БТА.

По думите му по редица въпроси мненията на страните са се сближили.

"Съгласихме се, че споразумение ще бъде трудно, но ще се случи и при това бързо, защото това е единственият вариант, който имаме"
, допълни Варуфакис.