"Има абсолютни гаранции, че България, участвайки в този план, няма никакъв шанс да загуби, да плати или да извади от собствения си бюджет за спасяване на Гърция. Един български лев няма да бъде похарчен заради гърцитеПросто участваме в един механизъм", увери той депутатите.

Борисов припомни, че на съвещание на финансовите министри от еврозоната беше предложен механизъм за отпускане на 7 млрд. евро по спасителен план за Гърция.

"Нашата позиция там беше против". Нашето "не" се чу много ясно", подчерта премиерът, с уговорката, че финансовият министър Владислав Горанов ще обясни по-конкретно какво представлява този механизъм и защо България няма да изгуби нищо.

Според Борисов страхът от анархия в южната ни съседка е много по-голям от този да бъдат загубени 7 млрд. евро. Нестабилност в Гърция е чудовищно за България, изтъкна той.

По думите му гръцкият народ е братски и съседски и не трябва да бъде спъван.

"Ще бъде непочтенно спрямо съседите, ако България не подкрепи плана.
Нашите съседи, ако имат доблест, да излязат и да се извинят за обидите, които изпратиха към нас в своите политически популистки оценки и вече ясно за всички, обричащи Гърция на тежка криза",
категоричен бе премиерът.

Борисов остро разкритикува управлението на лявата СИРИЗА и ги обвини за неприятностите, които търпи в момента гръцкият народ. По думите му сега Гърция има по-лошо споразумение от това, което е постигнал предишният премиер Андонис Самарас.

„Дали ще е добре за нас да бъдем държавата, която ще постави Гърция на колене? Това, че всички слабости в ЕК съществуват, евродепутатите имат възможност да питат, настояват и да го правят. Не го ползвам за никаква политическа атака нито срещу вас, нито за когото и да било”, обърна се Борисов към депутата от БСП Янаки Стоилов, който по-рано заяви, че премиерът е променил много бързо мнението си от сряда, когато бил категорично против. 

Колегата му Атанас Мерджанов пък разпалено започна да повтаря, че днес е видял "изпиране на гузната съвест на премиера". След няколко забележки, които му направи, председателстващият заседанието Димитър Главчев (ГЕРБ) го наказа с "порицание".

Борисов от своя страна заяви, че евродепутатът от левицата Илияна Йотова е ръкопляскала на Алексис Ципрас, когато обявил позицията си за първите предложения на кредиторите.

Не поемаме финансов риск, подкрепяйки механизма за мостово финансиране към Гърция, увери и Владислав Горанов.

Според него гаранционният механизъм предвижда общият европейски бюджет да бъде гарант при евентуален дефолт в размер на 7 млрд. Това е предложението за следващите няколко седмици преди държавите от еврозоната да използват големия механизъм за финансиране на третия пакет, който Гърция ще използва, за да стабилизира банковата си система.

"В началото бяха изразени резерви в използването на този механизъм. В комуникация ние заявихме, че каквито и мерки да бъдат предприети, той не трябва да води до бъдещи ангажименти на България за бъдеща финансова помощ”, подчерта Горанов.

Той уточни, че това провокира дебат - когато имаме нормативни ангажименти, дори в случай на неизпълнение по авансовия мостови заем, държавите-членки на еврозоната да компенсират напълно загубите на европейския бюджет.

По рано сутринта вицепремиерът Томислав Дончев също каза, че никой не е поискал да ангажира България с финансови средства.