СИРИЗА спечели вчера убедително в исторически предсрочни парламентарни избори. Лидерът й Алексис Ципрас заяви, че "тройката" международни кредитори (ЕС, ЕЦБ и МВФ) остава в миналото.

"Радвам се, че гръцкият народ нанесе на ЕС демократична плесница с чудовищна сила", заяви председателката на френския Национален фронт Марин льо Пен в коментар пред телевизия Ер Те Ел.

По думите й това е следствие на страданията, които гръцкият народ е принуден да търпи вече няколко години заради политиката на ЕС към страната, информира ТАСС, цитирана от БТА.

"Това е и последица от действията на бившия френски президент Никола Саркози и канцлера на Германия Ангела Меркел, които през 2011 г. възпрепятстваха провеждането в Гърция на референдум за споразумението с ЕС. Ако тогава бе проведен този референдум, щеше да стане напълно ясно отношението на гърците към ЕС, което пък щеше да позволи да не се загубят няколко години за уреждане на проблемите, възникнали спрямо тази страна", допълни тя.

По думите на Льо Пен сегашните събития в Гърция ще позволят да се възобнови дебатът за смисъла на съществуването на единната европейска валута, а също така на политиката на строги икономии, посочи още лидерът на Национален фронт.

Льо Пен изрази несъгласие с мнението на гръцката партия СИРИЗА, според чиито лидери тези два въпроса трябва да се разглеждат отделно.

Лидерът на италианската опозиционна партия Северна лига Матео Салвини пък нарече изборния резултат в Гърция "хубав шамар" за ЕС и банките.

"Изборите в Гърция са хубав шамар за "Европейския Съветски Съюз на Еврото", безработицата и банките. Сега е наш ред!", каза Салвини, който иска излизане на Италия от еврозоната и отказ от еврото.

Испанската партия „Подемос“, която също е против политиката на икономии, поздрави СИРИЗА за победата, пише "Фокус".

„Сега е времето на народа“, заявиха в Туитър от политическата формация.

Лидерът й Мигел Урбано, който е в Атина, за да подкрепи СИРИЗА, посочи:

Ставаме свидетели да промяна, която започва в Гърция, но която засяга всички нации в Южна Европа“.

Друг политик от партията заяви, че „гърците ще имат истински президент, а не делегат на Ангела Меркел; президент, който ще поставя на първо място интересите на своята страна и своя народ“:

„Ще подкрепяме СИРИЗА, но ще работим и в Испания, тъй като знаем, че имаме различна икономика и различна политическа реалност“.

Гръцкият вот залага нов сблъсък в Европа, коментира в. "Уолстрийт джърнъл". Гръцките гласоподаватели дадоха властта на радикална лява партия на вчерашните избори. Това е народен бунт срещу горчивото икономическо лекарство, което Гърция преглъща от пет години и порицание на европейските страни, които го предписаха, пише вестникът.

Победата на СИРИЗА бележи изумително разбъркване на политическия ред в Европа, който преди десетилетия се намести в ортодоксален центризъм, докато мнозина в СИРИЗА се определят като марксисти.
Тази победа дава дързост на други радикални партии, от крайнодесния Национален фронт във Франция до новосформираната лява партия "Подемос" в Испания, и засилва Гърция към челен сблъсък с Германия и другите й спасители от еврозоната, отбелязва още "Уолстрийт джърнъл".

Руският президент Владимир Путин поздрави лидера на СИРИЗА, заявявайки, че Русия ще работи с новото гръцко правителство, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Путин се надява, че Русия и Гърция ще продължат да развиват традиционно конструктивното си сътрудничество във всички области и заедно ще работят ефективно за решаването на текущите проблеми в Европа и света.
В телеграма Путин пожела на Алексис Ципрас успех при сформирането на правителство, което няма да е лесна задача в настоящите тежки условия.
 
АНКЕТА: Ще извади ли СИРИЗА Гърция от кризата?

КРЪСТОСАН ОГЪН: За Гърция, ангажиментите й и икономиите