От МВР съобщават за последните случаи, в които възрастни хора са изтеглили всичките си пари, за да ги дадат на фалшивите служители.

"Предварително жертвата е получила някакво обаждане, на което не се е доверила, но след известно време получава обаждане, което вече е от името на полицейски служител като се искат колкото може по най-бързия начин да събере жертвата и които пари да се ползват като примамка за задържането на телефонни измамници", обясни пред БНР Иво Величков от Столичната дирекция на полицията.

От МВР съветват хората, които имат възрастни родители да бъдат особено внимателни.

Когато се получи такова обаждане от скрит номер по никакъв начин да не се доверява, особено когато става въпрос за искане на пари под каквато и да е форма, дали за лечение, дали за задържане на измамници, дали за претърлени някакви вреди или задържани техни близки в полицията. При подобни обаждания веднага подайте сигнал в полицията, допълват от вътрешното ведомство.

Български телефонни измамници действат и в Гърция

Възрастни хора в област Александруполи станаха жертва на телефонни измами. Престъпната група е от трима българи и един грък. Измамниците прилагали схемата с обаждания на възрастни хора с твърдението, че техен близък роднина е извършил тежка катастрофа и е задържан в полицията, но е необходима голяма сума пари за адвоката, който поема защитата му, съобщи БНР.

Полицията установи, че трима доверчиви възрастни хора са платили общо 41 хиляди евро, а са извършени още 14 неуспешни опита за изнудване.

В схемата е участвала и жена, която се е представяла за адвокат и е получавала от измамените лица договорената сума. В зависимост от финансовите възможности, проучвани предварително, са искали суми от хиляда до 30 хиляди евро, както и златни бижута.

Срещу задържаните българи прокуратурата е повдигнала обвинение за организиране и участие в престъпна група и финансови измами.

Гръцките медии отделиха специално внимание на непознатите досега в страната „ало-измами“, като предупреждават хората в тези случаи да информират незабавно полицията.