Той увери гърците, че проблемите, с които се сблъскват заради затворените банки, "няма да продължат прекалено дълго", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
 
За телевизия АНТ1 Ципрас каза, че гледките на опашките пред банкоматите и на възрастни хора, които с часове чакат за си получат пенсиите са "притеснителни", но обвини за това партньорите на Гърция от еврозоната, които са принудили Европейската централна банка да замрази жизненоважното финансиране на банките.

На въпрос какво ще стане при победа на отговора "да" на референдума, Ципрас отвърна, че изборът на гръцкия народ ще бъде уважен, предаде Франс прес.

Въпросът за референдума е:

"Трябва ли предложението, представено от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд, по време на срещата на Еврогрупата на 25 юни 2015 г., което съдържа две части, съставящи заедно цялостната им оферта, да бъде прието?"
 
Първият възможен отговор ще бъде "Не", а вторият "Да".

При отговор "да" "ще задействам предвидената от конституцията процедура и ще се консултирам с партията" (лявата радикална партия СИРИЗА, на която е лидер), заяви Ципрас.

На въпрос за евентуални предсрочни парламентарни избори, премиерът заяви, че не трябва да се избързва.

"Страната има конституция, която предвижда съответните процедури, аз ще остана институционният гарант на конституцията", каза Ципрас.

Процедурата

Гръцката конституция предвижда при евентуална оставка на правителството или да се произведат парламентарни избори, което обаче може да стане най-рано след месец, или съставяне на правителство на националното единство, което може да е ръководено от досегашния премиер ако той приеме, или от друг политик, който ще се избере от всички партии, желаещи да участват в такова правителство.

Варуфакис: 100% ще има споразумение

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис заяви на свой ред, че има "100-процентова вероятност" да се постигне споразумение с кредиторите на Атина след референдума в неделя, какъвто и да е резултатът му, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
 
"Споразумение ще се постигне, без значение дали от урните ще излезе "да" или "не", каза Варуфакис за телевизия Би Би Си нюз.

"Ако е "да", това ще е лошо споразумение, банките ще отворят при лошо споразумение. Ако спечели "не"-то, ще имаме друго споразумение, което ще е жизнеспособно. Нещо от рода на предложенията, които ни бяха направени през последните дни", каза той.

Варуфакис призова гърците да гласуват против плана на кредиторите на неделния референдум, който може да реши бъдещето на Гърция в еврозоната.

Вчера Янис Варуфакис стана първият представител на правителството на Алексис Ципрас, който ясно заяви, че ще подаде оставка, ако отговорът "да" спечели на референдума.