Пред журналисти в Сараево, където е на посещение, Росен Плевнелиев в коментира, че винаги, когато има криза при наши съседи, независимо кои са те, ние страдаме, но ще се справим, предаде БТА. 

"Ние сме добронамерени и желаем бързо решаване на кризите, където и да са те около нас, в Европа и по света. Да, ние ще бъдем засегнати, това е повече от ясно. Но и ние сме добре подготвени, каквото и да се случи в Гърция, България е научила уроците си от не една криза, в които сме попадали", каза още държавният глава.

По думите му българската икономика е стабилна и расте, въпреки кризите около нас. Той увери, че българските банки са ликвидни и ще се справят с всяка ситуация, а държавата и институциите следят внимателно процеса и са взели всички мерки.

Според Плевнелиев кризи е имало и ще има, но наша задача е да разбираме добрите си съседи в Гърция и да им помогнем по всякакъв възможен начин, за да бъде намерено решение.

"На нашите приятели в Гърция им е тежко, ние трябва да проявим разбиране и да се надяваме тяхната кризисна ситуация да се нормализира колкото може по-бързо", добави президентът.

И подчерта, че едно нещо е ясно - кризите не се решават само с наливане на пари. По думите му кризите се решават с отговорни действия на политици, които правят реформи и гарантират стабилност, която след това води и до инвестиции, растеж и развитие.

"Много ни се иска нашите приятели в Гърция да предприемат смели действия за реформи, това да доведе до стабилност, а оттам икономиката и нацията ще тръгнат отново напред", каза още Плевнелиев.

В столицата на Босна и Херцеговина той беше отличен с наградата "Европейска личност на годината в Югоизточна и Централна Европа".