Той призова европейските лидери да приемат плана, за да бъде сключено дългоочакваното споразумение, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ние представихме реалистичен план за излизане на Гърция от кризата. Реалистичен план, чието приемане от институциите, нашите кредитори и наши партньори в Европа, ще отбележи края на сценария за разделение в Европа", заяви пред журналисти Алексис Ципрас.

По думите му Атина не очаква от кредиторите да представят предложение - Гърция представя план, а "решението дали те искат да приемат реалността остава в политическото ръководство на Европа".

Изявлението на Ципрас идва след среща снощи в Берлин между германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, управляващия директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард и президента на Европейската централна банка Марио Драги.

Според изявление на германския правителствен говорител всички участници в срещата се обещали да работят много интензивно за намиране на решение за Гърция, допълва Асошиейтед прес.

Според германския вестник "Велт" петимата са изготвили обща позиция, за да направят на Гърция последно предложение.

АНКЕТА: Ще извади ли СИРИЗА Гърция от кризата?