Обявено през нощта на петък срещу събота от премиера на Гърция Алексис Ципрас, народното допитване трябва да позволи на гърците да потвърдят или да отхвърлят последното предложение за споразумение, направено на Атина от кредиторите (ЕС, Международния валутен фонд и Европейската централна банка).

Гръцкото правителство публикува формулировката на въпроса, който ще бъде зададен на референдума в неделя.

Въпросът гласи: "Да се приеме ли предложението на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, представено на (заседанието на) Еврогрупата на 25 юни 2015 г., което се състои от две части, заедно съставляващи тяхното пълно предложение?"

Първият възможен отговор ще бъде "Не", а вторият "Да".

Последните проучвания сочат предимство за проевропейски вот в неделя.

Според проучване на Kapa research за седмичника "Вима", направено преди да бъде обявен референдумът, 47,2% от гърците са "за" споразумение и 33% са "против", а 19,8% са без мнение.

Друго проучване, на института Alco, също дава предимство за привържениците на споразумение с Европа - 57% срещу 29%.

Причината е, че гърците, вече и без това обезпокоени от евентуален фалит, са притиснати до задушаване от мерките за ограничения, прилагани от банките от понеделник, за да не се сринат.

Нараства гражданската инициатива „Оставаме в Европа“.

Днес проевропейските сили организират и демонстрации. Започва и агитация в подкрепа на "Да" на референдума в неделя, като организатори са кметовете на Атина и Солун, подкрепени от повечето общини.

Дали тези фактори ще наклонят везните в полза на "да"-то?

"Правителството се ангажира да приложи на практика решаващата дума на народа", заяви министърът на финансите Янис Варуфакис.

Ако гърците "искат ние да подпишем (споразумението), ние ще го направим, дори с промени (в кабинета) или при друга конфигурация на равнище правителство", допълни той, давайки да се разбере, че в действителност съдбата на ръководния екип е заложена на карта.

В търсене на изход от ситуациятада издържим до понеделник гърците ограничиха личните си разходи до най-необходимото – предимно хранителни стоки.

Ципрас призова гърците да гласуват с "Не" и така да отхвърлят сделката.

"Бих помолил гърците да гласуват с "да", заяви на свой ред председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, тъй като едно "не", независимо от поставения въпрос, би означавало, че Гърция казва "не" на Европа.

"Залогът (...) е да се разбере дали гърците искат да останат в еврозоната" или "дали поемат риска на излизането от нея", заяви на свой ред френският президент Франсоа Оланд.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Ципрас срещу Юнкер за европейското бъдеще на Гърция

АНКЕТА:
Да приемат ли гърците условията на ''тройката''?