Това сочат окончателните резултати, обявени от гръцкото министерство на вътрешните работи на Гърция, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 
В гласуването са участвали 62,5% от регистрираните избиратели.

На референдума гръцкото население решаваше дали правителството да приеме или да отхвърли проекта за споразумение, представен от Еврокомисията, Европейската централна банка и Международния валутен фонд на заседанието на Еврогрупата от 25 юни. Документът на кредиторите се състои от две части - "Реформи за завършване на текущата програма" и "Предварителен анализ на устойчивостта на дълга".

Гърците отхвърлиха предложенията на кредиторите като последваха призива на премиера Ципрас да гласуват с "не" на референдума.

Вижте снимки>>

Ципрас: Мандат за преговори, а не за разрив с Европа

Гръцкото правителство е готово незабавно да възобнови преговорите с международните кредитори, заяви премиерът Алексис Ципрас в телевизионно обръщение към нацията. Отхвърляйки твърденията, че референдумът всъщност бил вот за това дали Гърция да остане в еврозоната, Ципрас изтъкна, че мандатът, който гърците са му дали, е да засили позицията на правителството на преговорите, за да се постигне жизнеспособно решение, а не разрив с Европа.
 
Ципрас предупреди, че "няма лесни решения", но че справедливо решение може да бъде постигнато от двете страни. Той каза, че ще помоли президента на Гърция Прокопис Павлопулос да свика съвет на лидерите на политическите партии, за да изслуша техните мнения.

"От утре (понеделник) Гърция ще се върне на масата за преговори и незабавен приоритет ще бъде възстановяването на банковата система (на страната) заяви премиерът. Този път на масата на преговорите ще бъде и проблемът за (реструктуриране) на дълга, добави Ципрас.
Той вече предложи 30% редукция на дълга и 20 години гратисен период.

Какво дължи Гърция до края на 2015 г. и до 2020-а >>

Варуфакис: Референдумът като бумеранг

"Ултиматумът (от заседанието на Еврогрупата) от 25 юни народът днес върна (като бумеранг) на онези, които го изпратиха", заяви след референдума Варуфакис, добавяйки, че "не"-то на референдума представлява оръжие, с помощта на което правителството ще протегне ръка за сътрудничество със своите партньори с цел постигане на взаимно разбирателство.

Министърът заяви, че Атина ще води позитивни преговори с ЕЦБ и с ЕК и изрази увереност, че от понеделник "Европа ще започне да лекува своите рани, нашите рани".
 
"Днешното "не" е едно голямо "да" за демократична Европа", добави Варуфакис.

На следващия ден Варуфакис подаде оставка.

Кога ще отворят банките?

Гръцката централна банка ще внесе молба днес в Европейската централна банка да повиши тавана на спешното финансиране на гръцките банки /ELA/, заяви правителственият говорител на страната.

"Банката на Гърция ще внесе молба днес и смятаме, че има сериозни основания, за да има увеличение на ликвидността по ЕЛА... няма причина да не бъде увеличавана ликвидността", заяви Гавриил Сакеларидис пред телевизия Антена.
Гръцките банки са затоворени от седмица поради липса на ликвидност. 

АНКЕТА: Ще извади ли СИРИЗА Гърция от кризата?