Министър - председателят на Гърция Алексис Ципрас заяви след като гласува в Атина, че неговата задлъжняла страна е твърдо решена сама да определи съдбата си в еврозоната чрез вота на гражданите в предизвикания от него референдум.

„Никой не може да пренебрегне посланието за решимостта на един народ, който взема съдбата си в собствените си ръце“, подчерта премиерът на Гърция.

Избирателните секции в Гърция отвориха врати в 7 часа местно време за референдума, на който гърците трябва да подкрепят или отхвърлят последните предложения на международните кредитори за реформите в страната, предадоха  AFP и "Фокус".

По данни на министерството на вътрешните работи и административната реформа право на участие във всенародното допитване имат около 8,5 милиона граждани на Гърция. Референдумът ще се признае за действителен, ако в него участват не по-малко от 40 процента от регистраните избиратели, предаде БТА.

При допитването гръцкият народ трябва да реши чрез гласуване дали правителството да приеме или отхвърли проекта за споразумение, представен на Еврогрупата от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд на 25 юни.

На хората предварително бе предложено да се запознаят с обемния документ на кредиторите, който се състои от две части - "Реформи за приключване на сегашната програма" и "Предварителен анализ на устойчивостта на дълга".

В избирателната бюлетина се предлага да се гласува "за" или "против" предложението на кредиторите, като отговорът "против" е на първо място.

Министърът на вътрешните работи и административната реформа Никос Вуцис съобщи, че първите предварителни данни след преброяването на гласовете ще бъдат обявени около 20:30-21 ч местно време.

След затварянето на избирателните секции в 19 ч е възможно да бъдат огласени екзитполове.

Правителството на премиера Алексис Ципрас призова гласоподавателите да гласуват срещу предложенията, но опонентите предупредиха, че това би могло да доведе до излизането на Гърция от еврозоната.