Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че иска да продължи преговорите с кредиторите и страната да остане в еврозоната, предаде АФП, цитирана от БТА.

Референдумът не засяга оставането на Гърция в еврозоната, това е даденост и никой не може да постави това под съмнение, подчерта премиерът.

Той увери, че отговор "не" на референдума в Гърция в неделя не означава скъсване с Европа и призова избирателите да гласуват с "не", за "по-добро" споразумение с кредиторите, предаде и ТАСС.

В обръщение към нацията премиерът каза, че ако гръцкото правителство получи положителен отговор от кредиторите на предложенията му, то ще реагира незабавно.

По-рано се разбра, че Ципрас е изпратил писмо до кредиторите, с което ги е уверил, че приема условията им, но държи на някои промени.

Преговорите с кредиторите ще продължат след референдума, добави той. Свикването на референдума за приемане на условията на кредиторите има за цел да бъдат избегнати рисковете за страната, заяви още Ципрас.

"Някои казват, че има таен план за излизане от ЕС в случай, че отговорът "не" победи". Това е лъжа", заяви той.

"Присъдата на гръцкия народ е по-силна от волята на правителството", подчерта Ципрас и увери, че в понеделник, в деня след референдума, правителството ще продължи да бъде "на масата на преговорите, за да осигури по-добри условия на споразумението".

Той увери избирателите, че депозитите в гръцките банки няма да бъдат изгубени, предаде Асошиейтед прес.

Въпросът за референдума е:

"Трябва ли предложението, представено от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд, по време на срещата на Еврогрупата на 25 юни 2015 г., което съдържа две части, съставящи заедно цялостната им оферта, да бъде прието?"
 
Първият възможен отговор ще бъде "Не", а вторият "Да".

"Не на шантажа и бедността"

Транспарант с надпис "Не на шантажа и бедността" беше спуснат върху сградата на финансовото министерство в Атина, предаде РИА Новости, цитирана от Агенция "Фокус" .

От пресслужбата на министерството съобщават, че транспарантът върху фасадата на сградата се е появил по инициатива на служители, членове на синдикати.

Министър Янис Варуфакис не е бил информиран за това и не е давал своето одобрение.

Министерство на финансите на Гърция се намира на площад "Синтагма" в центъра на Атина, където се провеждат многобройни демонстрации, и плакатът на фасадата е добре видим за участниците в различни протести.