В. "Вима" твърди, че вицепремиерът Янис Драгасакис е предложил на министър-председателя Алексис Ципрас да приеме предложението на международните институции. Изданието коментира, че не било ясно дали тази инициатива на вицепремиера не била опит за формиране на нов курс на кабинета.

Наблюдатели коментират, че разединението "за" и "против" референдума е повлияло и на екипа на гръцкия премиер, тъй като освен заместник-председателя на правителството, и други министри са поискали от Ципрас да бъде преразгледана политиката на кабинета.

Влиятелни министри и функционери от СИРИЗА признавали, че ако има референдум, всичко щяло да се срине. Депутати от тази партия не само протестирали устно, но и изпратили писма до Ципрас, като се разграничили от това решение.

СИРИЗА е партия на европейската левица, а не на драхмата, нито пък политическа сила, която може да се идентифицира с другите две парти "Независими гърци" и "Златна зора", които се числят към лагера на тези, отхвърлящи предложените мерки от кредиторите, казали те.

В. "Вима" пише още, че засега била неясна позицията на финансовия министър Янис Варуфакис. Някои го причислявали към лагера на непримиримите защитници на референдума, други пък казвали точно обратното, а самият той удобно лавирал между "да-то" и "не-то", ако се съдело по неговите изявления.

АНКЕТА: Да приемат ли гърците условията на ''тройката''?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Ципрас срещу Юнкер