Решението за още протести бе подписано от представителите на 62 блокади след шестчасови преговори.

Гръцките земеделски производители днес по обед блокираха напълно страната за 24 часа, съобщиха електронните медии в южната съседка.

Напълно блокирани ще са национални пътни артерии, летища, гранични пунктове, митници и пристанища в Гърция.

Фермерите се заканват блокадите да продължат неопределено време, ако правителството не оттегли законопроекта, предвиждащ увеличаване на данъците и пенсионните осигуровки.

За днес земеделските стопани са насрочили среща в град Верия, на която се очаква те да решат какви ще са по-нататъшните им действия.

"Сигурен съм, че ще имаме нови избори още през тази година, освен ако настоящият парламент не излъчи друго правителство, защото Ципрас няма да може да издържи. Хората не му вярват вече. Този четвъртък това правителство се изправи за пръв път срещу такъв многочислен протест",
заяви гръцкият политически анализатор Грегъри Папаникос от Института за образование и изследвания в Атина.

Ципрас е в плен на собствените лъжи. Неговите депутати и министри не са добре дошли при фермерите. Само преди 6 месеца - точно преди референдума, сегашният аграрен министър твърдеше, че изискванията на тройката кредитори са убийствени за земеделците. Сега същият министър твърди точно обратното.Така че, според мен Ципрас  не може да реши проблема. Затова много хора във и извън Гърция говорят за нови избори, допълни той.


От 12.00 часа ГКПП Илинден - Ексохи и ГКПП Маказа са затворени за всички превозни средства, съобщи ГД "Гранична полиция". Очаква се блокадата да продължи до 12.00 часа на 7 февруари (утре).

Километър за 10 часа, това е скоростта, с която се придвижват товарните автомобили, чакащи на опашката, проточила се на автомагистрала "Струма" пред границата с Гърция.

В 13.00 часа днес тя бе дълга 9 километра, а блокираните заради протеста на фермерите ТИР-ове бяха около 500.

В 17.00 ч. ГКПП Кулата беше отворен.

През граничните пунктове Златоград, Ивайловград и Капитан Петко войвода трафикът засега е нормален.